Aljaksandr Lukašenka aneb co růží zvou...

14. 5. 2013 / Mirek Pátek

čas čtení 2 minuty

Mistři propagandy vědí, že není nic pravdě vzdálenějšího než slova z balkonové scény Shakespearova Romea a Julie: "Co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně" (překlad Erik Adolf Saudek). Mluvíte-li o britských ostrovech u argentinského pobřeží jako o Falklandech nebo o Malvínách, dáváte tím najevo, na čí straně územního sporu stojíte -- tedy pokud o variantách jména a jejich příslušnosti ke stranám sporu víte. Snahou jazykových manipulátorů samozřejmě je, aby o variantách a jejich konotacích běžní uživatelé nepřemýšleli a automaticky používali to "správné" jméno.

To se alespoň v českém mediálním prostředí podařilo režimu běloruského prezidenta Lukašenky. Ne, v předchozí větě není chyba, jen jsme všichni zvyklí na jeho jméno v podobě Alexandr Lukašenko. To je však transkripce ruské varianty jeho jména (Александр Григорьевич Лукашенко). Běloruská podoba (Алякcaндр Рыгoравіч Лукашэнка) je do češtiny převedena tak, jak je uvedeno v titulku: Aljaksandr Lukašenka, a skloňuje se podle vzoru předseda.

V Bělorusku spolu běloruština a ruština dlouhodobě soupeří -- Lukašenkou je protežována právě ruština, zatímco opozice (kromě jiného) brání běloruštinu. Díky nepozorované manipulaci jsme do tohoto zápasu zapojeni i my; každé použití tvaru Lukašenko je malým vítězstvím stoupenců rusifikace. Paradoxně i ti, kteří Lukašenku a jeho politické metody odsuzují, staví se nevědomky na jeho stranu v této jazykové válce.

Obdobně se nechala zmanipulovat (resp. své čtenáře manipulují) anglicky píšící média, která dosud majoritně používají transkripci Lukashenko. Některá světová média (např. The Economist, Radio Free Europe) však již užívají přímou transkripci z běloruštiny, tj. Lukashenka. Poláci mají o prezidentovi sousední země jasno, pro ně je to Alaksandr Łukaszenka. Vyzývám česká média k témuž -- používejte transkripci běloruské podoby Lukašenkova příjmení: 1. pád Lukašenka, 2. pád Lukašenky, 4. pád Lukašenku, 7. pád Lukašenkou.

0
Vytisknout
8396

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013