Prohlášení platformy Blokujeme!

30. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

My, níže podepsaní, reagujeme na stupňující se vlnu nenávisti, rasismu, xenofobie a násilí v České republice, kterou pohání všeobecně rozšířený anticikanismus.

Odmítáme ignorovat skutečnost, že každý víkend probíhají násilné protiromské demonstrace a pochody. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak nenávist pramenící z nedostatku informací a společenské frustrace stoupá každým dnem. Naším cílem je tyto projevy nenávisti společně zastavit.

Žijeme v období vleklé celospolečenské krize, která se projevuje jak ve vztazích ekonomických, tak i mezilidských a morálních. Elity, které za tento stav nesou zodpovědnost, projevům otevřeného rasismu pouze přihlížejí. Využívají protiromské nenávisti k odvedení pozornosti od vlastních provinění. Jsme svědky toho, že někteří političtí představitelé ve svých veřejných projevech používají protiromskou rétoriku a zneužívají ve svůj prospěch situaci chudých lidí v České republice.

Rada Evropy vyzývá Českou republiku ústy svého komisaře pro lidská práva Nilse Muižniekse: "Úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovány žádné projevy nenávisti!"

A my žádáme vládu, politiky na všech úrovních a zejména občanskou společnost: "Zastavme řetězec protiromských pochodů! Nechceme už ani jeden!"

Aktuality:

* Blokujte s námi a přijeďte 3. srpna do Vítkova! Pro konkrétní instrukce pište nebo volejte na: info@blokujeme.cz, 777 235 137 produkce, 733 102 462 tisková mluvčí.

* Otevřený transparentní účet 2500271703/2010 slouží Vašim darům, které zabezpečí dopravu, pitnou vodu a toalety na místě shromáždění. Do předmětu uveďte Blokujeme! Pohyby na účtu můžete sledovat na: https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2500271703

Platformu tvoří a podporují:

Mgr. Margita Rácová, Brno
Mgr. Alica Heráková, Brno
MgA. Ivanka Mariposa Čonková, Cheb
Imrich Horvát, Ostrava
Bc. Hana Kolářová, studentka sociální práce FSS MU Brno
Bc. Miriama Kanioková, studentka sociologie FSS MU Brno
Bc. Zuzana Lenhartová, studentka sociologie FSS MU Brno
Bc. Lydie Poláčková, členka Rady vlády
David Tišer, člen Rady vlády
Jolana Šmarhovyčová, sociální pracovnice
Konexe., o. s.
Společenství Romů na Moravě
United for Intercultural Action
IQ Roma servis
ROMEA, o. s.
Ara Art, o.s.
Iniciativa Nenávist není řešení

0
Vytisknout
9500

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2013