Proč Češi nedemonstrují?

7. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem naprosto šokován arogancí, kterou projevují poslanci bývalé vládní koalice. Vláda byla nucena odejít po odhalení bezprecedentního skandálu, kdy milenka premiéra použila vojenskou kontrarozvědku ke sledování své sokyně - jak je vlastně možné, že média to kryjí a už dávno "nesmaží" protagonisty tohoto bezpečnostního ohrožení naší země v diskusních pořadech? Toto byl důvod demise premiéra. Za normální bych v této situaci považoval okamžitý odchod zúčastněných z politiky a jejich pokorně mlčení. Oni však, v celé s Petrem Nečasem, začali napadat státní zástupce a tvářit se jako poškození! píše Ivan Novotný.

Korupci, označovanou za běžné politické vyjednávání, nemá smysl komentovat. Také na neustálé vládní krize, kterými koalice procházela po celé období vládnutí, je již zapomenuto. Ti, kteří tvořili nejméně oblíbenou vládu ČR, ti, kteří mají naprosto mizivou podporu občanů, zablokovali rozpuštění sněmovny a blokují možnost konání předčasných voleb. Působí sebevědomě, přesvědčení, že mají mandát vládnout do konce řádného funkčního období.

Dnes, před jednáním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, již formují "novou" vládu na půdorysu té bývalé, s aroganci sobě vlastní. Už si rozdávají posty,

Ovšem na celé této frašce mě zaráží nejvíce fakt, že vše toto se děje za naprostého klidu. Žádná demonstrace, žádný protest občanů proti nesnesitelnému bahnu politiky, které u nás vládne. Jindy činné organizace svolávající demonstrace se zmohly pouze na pár písemných výzev. Není právě toto situace, kdy by občané a jejich hlas měl politikům připomenout, jak silný mandát mají a kdo je "veškerým zdrojem moci v zemi"?

Fakt je, že lidé jsou frustrovaní, ale nikdo je nikam na žádné náměstí nepozval demonstrovat svoji touhu po nových volbách, rozpuštění sněmovny atd.. Ovšem této situace (frustrace národa) využívání extremisté a organizují docela cíle různé rasistické pochody, formulují líbivá hesla, označují veřejné nepřátele "národa" a "slušných".

Začínám nabývat dojmu, že čas se krátí a že se můžeme za rok divit, kdo usedne do poslaneckých lavic a kam naše země bude směřovat.

Možná by nebylo od věci, aby šéfové politických stran a hnutí, kteří rádi mluví o předčasných volbách, začali jednat. Extremisté již jednají. Přeci demonstrace je legitimní vyjádření názoru občanů, může ji svolat i třeba ČSSD a ukázat, že to s rozpuštěním sněmovny myslí vážně. Nebo se pletu?

0
Vytisknout
16822

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013