"Polovina britských žen na mateřské, které znám, přišla o práci"

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Výzkum provedený právní firmou naznačuje, že řada žen se cítí diskriminována ze strany zaměstnavatelů, jakmile založí rodinu. Více než polovina dotazovaných si myslí, že po otěhotnění se přístup kolegů a nadřízených změnil, zatímco čtvrtina tvrdí, že proto nebyla povýšena, přišla o pracovní náplň, nebo spadla na místo níže postavené, píše v Guardianu Anne Richardson.

Třetina z 1 975 žen dotázaných firmou Slater and Gordon tvrdí, že se jejich kariérní postup zastavil, ačkoliv 35% má za to, že po založení rodiny pracují tvrději, než předtím.

Bohužel, podle mých zkušeností, toto zjištění je typické. Když jsem otěhotněla, připojila jsem se ke skupině osmi těhotných žen v jižním Londýně, které pracovaly ve velmi různých profesích. Dva roky poté pouze polovina z nás má práci - stres a diskriminace ostatní o zaměstnání připravily.

Dokonce i ty, které o práci nepřišly, to měly těžké. Já se vrátila do práce na částečný úvazek jako projektová manažerka televizní společnosti po roce na mateřské dovolené. Byla jsem nervózní a a vzrušená z návratu, ale nakonec objem práce byl příliš veliký. Když se k tomu připojila nutnost odcházet v přesně stanovený čas kvůli vyzvedávání dcery z jeslí, skončila jsem u přesčasů po večerech a ve dnech, kdy jsem se o dceru chtěla starat. Zaťala jsem zuby a sanžila se to překonat, ale pak začal stres dopadat na mé zdraví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7832

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013