Zvítězili jsme. Byť jde o vítězství dílčí

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Iniciativa ProAlt vítá poslední vývoj na politické scéně. Výsledek hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka znamená nejen konec vlády bývalé Nečasovy koalice, ale zároveň také vyslovení nedůvěry v zásadě rovněž neoliberální vládě pravicového ekonoma Jiřího Rusnoka a exponentů domácího průmyslu.

Ekonomické zájmy reprezentované touto vládou nezískaly bianko šek pro svou politiku.

Zintenzivněný tlak ze strany parlamentní i neparlamentní levice konečně po měsících nejrůznějších aktivit vedl k velkému vítězství pro občany České republiky. Nyní je třeba důsledně trvat na co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Kampaně za novou sněmovnu a obecněji proti vládě pravice, které naše iniciativa vedla po tři roky, byly úspěšné.

Zvítězili jsme. Byť jde o vítězství dílčí. Ostatně, i jeden z posledních kroků sněmovny, jako jeden z mála dokonce rozumných, a to zrušení sKaret, jsme dlouhodobě prosazovali v naší kampani Stop sociální reformě. Naše činnost se však splněním těchto cílů neuzavírá; boj proti neoliberalismu ještě zdaleka není u konce.

"Tzv. stojednička nebyla legitimní. Celé složení sněmovny po skandálech, protiústavních zákonech a dalších excesech, jíž se vládní většina v průběhu volebního období dopustila, vůbec neodráželo náladu ve společnosti. Sněmovna nezastupovala občany. Bylo ale třeba prohraného hlasování, aby si část české pravice uvědomila, že takto to dál nejde. Že ona svým chováním, a nikoli prezident s údajně autoritativními sklony, dále snižuje důvěru občanů v demokratické instituce, dělbu moci a liberální parlamentní republiku jako takovou. Návrat rozhodování do rukou občanů, předčasné volby, byly a jsou jedinou cestou, jak trend poklesu důvěry zastavit. Pravice k tomuto poznání bohužel nedospěla sama," říká mluvčí ProAltu Pavel Novák.

"Sice jednoznačně vítáme a radujeme se z konce neoliberálního vládnutí Petra Nečase (či jeho pravicí zamýšlených reinkarnací), ale zároveň je třeba upozornit, že Českou republiku čeká náročná -- byť patrně krátká -- kampaň před novými volbami. V rámci této kampaně bude muset především ČSSD a KSČM prokázat, že odolají svodům neoliberalismu ve všech jeho podobách. Klíčovou otázkou doby se musí stát hluboká analýza sociálně-ekonomických důsledků vládnutí TOP 09, ODS a LIDEM (dříve VV), která se nejostřeji ukazuje v radikálně se zhoršující situaci sociálně vyloučených, především Romů," dodává mluvčí ProAltu Ondřej Lánský.

0
Vytisknout
10997

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013