Utajená zpráva americké armády potvrzuje analýzy, podle nichž syrští povstalci mají sarin

12. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Americká administrativa bez důkazů tvrdí, že nedávný útok poblíž Damašku nemohl spáchat nikdo jiný než Asadův režim. Avšak existuje dokument, který ukazuje, že administrativa záměrně potlačila zprávy o reálné možnosti útoku ze strany povstalců napojených na al-Kajdu, a to zbraněmi, které si sami vyrobili. Utajovaný dokument získaný redakcí nezávislého zpravodajského serveru WND ukazuje, že počátkem roku byl sarin konfiskován členům islamistické Fronty an-Nusra, nejvlivnějšího extrémistického uskupení mezi syrskými povstalci.

Dokument říká, že sarin pocházející od al-Kajdy v Iráku se dostal do Turecka a část ho byla zabavena, více ho mohlo být použito při útoku na civilisty a syrskou armádu nedaleko Allepa. Dokument je označen "Secret/Noforn" - Tajné/Neurčeno pro zahraniční distribuci - a pochází z Národního centra pro pozemní zpravodajství (NGIC). Redakce WND ho získala v úterý.

Irácká al-Kajda vyprodukovala sarin v laboratorním měřítku a poté jej přepravila do Turecka. Proběhla řada výslechů a v květnu byly některé klíčové osoby v Turecku a Iráku zatčeny. Zpráva navzdory tomu nevylučuje další podobné úsilí povstalců v budoucnu.

V květnu turecké úřady objevily dvoukilový válec se sarinem při prohledávání domů syrských militantů náležejících k islamistické Frontě an-Nusra v provincích Adana a Mersia. Tucet podezřelých bylo uvězněno. V té době je turecké úřady popsaly jako "nejagresivnější a nejúspěšnější odnož" syrských povstalců.

V okamžiku zatčení Rusové vyzvali k důkladnému vyšetření případu. Zatčení následovalo po březnových chemických útocích poblíž Allepa provedených raketou. Syrská vláda požádala o vyšetření ze strany OSN a tvrdila, že za útokem je al-Kajda a zapojeno je také Turecko, neboť podle ní raketa mohla přilétnout z nedalekého tureckého území.

Zpráva NGIC posiluje závěry předběžného vyšetřování OSN, které potvrdilo, že důkazy ukazují na syrské povstalce. O tomtéž hovoří stostránková ruská zpráva předaná OSN.

Sarin byl vyroben v sunnitské oblasti Iráku. Podle zdroje OSN byl získán od brigádního generála Adnana ad-Dúlajmího, který pracuje pro bývalého předáka saddámovské strany Baas Izzata Ibrahíma ad-Dúrího spolupracujícího s al-Kajdou. Islamistům do Allepa byl dopraven přes turecké město Antakíja v provincii Hataj.

Dokument NGIC také posiluje věrohodnost závěrů protiteroristického experta Josefa Bodanskyho, který konstatoval, že útok z 21. srpna na předměstí Damašku provedli sami povstalci s cílem vyvolat americkou intervenci. Bodansky je bývalým ředitelem speciálního útvaru Kongresu pro terorismus a nekonveční válku (U.S. Congressional Task Force on Terrorism and Unconventional Warfare) a tvrdí, že podle předběžné analýzy byl útok na předměstí Damašku proveden podomácku vyrobeným sarinem, nikoliv materiálem ve vojenské kvalitě, který by se musel akumulovat v oděvu a vlasech obětí a musel by velmi rychle usmrtit první osoby, které se obětí bez ochranného oděvu dotkly. Zveřejněná videa však jasně ukazují, jak tito lidé chodí od oběti k oběti bez ochranného oděvu a bez zjevných příznaků otravy (dušení, slinění, zvracení, průjem).

Bodansky tvrdí, že povstalci mají technologie, které jim umožnily provést takový útok. Potvrzují to podle něj už údaje získané o al-Kajdě v Afgánistánu v letech 2001-2002. Projektily předvedené opozicí podle něj nejsou standardní municí syrské armády.

Mezitím italský novinář a belgický výzkumník osvobození ze zajetí an-Nusrou tvrdí, jejich věznitelé mezi sebou pomocí služby Skype hovořili o svém podílu na chemickém útoku "minulý měsíc" s cílem vyvolat americkou intervenci.

Oba muži byli pět měsíců v zajetí a dokud neodposlechli tuto konverzaci, neměli žádné informace o chemickém útoku.

Bývalý analytik CIA Ray McGovern také podporuje tvrzení, že útok z 21. srpna provedli povstalci. McGovern patří ke skupině bývalých amerických zpravodajských profesionálů, kteří napsali otevřený dopis Obamovi zpochybňující oficiální verzi. Ve skutečnosti údajně povstalci dopravili na předměstí zásobníky se sarinem.

Tvrzení této skupiny potvrzují videozáběry ukazující zahraniční bojovníky syrské opozice, kteří střílejí dělostřelecké projektily s jedovatým plynem. Jedno z videí ukazuje Nadího Balúše ze skupiny Rjojád al-Abdín napojené na al-Kajdu, který připouští použití chemických zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10544

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013