O významu preferenčních hlasů

28. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Soustředil jsem se na jeden dle mého názoru také důležitý aspekt letošních parlamentních voleb a tím jsou uplatněné přednostní (preferenční) hlasy, tedy naše pověstné kroužkování kandidátů na volebních lístcích volených stran. Bezprostředním popudem byla dle mého nedotažená práce "volebního týmu" naší veřejné a tedy "české" televize, která ukazovala na obrazovce stále pouze prvních deset nejlepších zvolených kandidátů stran, píše Karel Peka.

Jak to ale vypadá, když si seznam rozšíříme a podíváme se na preferenční hlasy i z relativního pohledu? Zvolil jsem hlavní 10% vzorek - čili prvních 20 zvolených kandidátů ze 200 zvolených nových poslanců ("top twenty").

Dle preferenčních hlasů volby absolutně vyhrála ČSSD a relativně v našem pohledu "top twenty" ODS.

Zejména relativní výhra ODS co do procenta preferenčních hlasů v některých obvodech možná mnohé překvapí a hlavně straně dává poměrně dobré možnosti rekonstruovat svůj volební potenciál přes vedoucí trio Němcová-Pospíšil-Fiala (pozn. exministr Fiala není ale členem strany).

Miroslava Němcová je relativní osobní vítěz těchto voleb. Co do počtu absolutně získaných preferenčních hlasů se potvrzuje vedoucí moravskoslezské kvarteto ČSSD Hašek-Sobotka-Zaorálek-Tejc, které se se však v době dopisování technické analýzy preferenčních hlasů zrovna rozpadá.

Zároveň vyvrací a nebo potvrzuje některé mediální mýty.

Například, že Karel Schwarzenberg je osobní vítěz - ano, ale jen absolutní a ve velkém okrsku - v Praze.

Strana Úsvit je jednoznačně postavena na jednom muži: Tomio Okamurovi (ten je v "top twenty" zcela sám jak absolutně, tak relativně). To strana ANO je postavena v okrscích absolutně na více osobnostech - zabodoval Martin Stropnický, Rostislav Vyzula a jmenovec hlavního leadera Milan Babiš, relativně si v konkurenci kandidátů jiných stran ve svém obvodu vedl jedině Andrej Babiš.

Za TOP09 zase dobře reprezentovali absolutně v Praze a středních Čechách exministr Miroslav Kalousek, exposlanci Helena Langšádlová a Stanislav Polčák, relativně si však lépe vedl vedle exknížete exministr Leoš Heger (v Kralovéhradeckém kraji) i exšéf klubu poslanců Petr Gazdík (ve Zlínském kraji).

S výrazným absolutním odstupem jsou za KDU-ČSL v našem "top twenty" nový poslanec Jiří Mihola (v Jihomoravském kraji), relativně dobře dopadli za tuto stranu ve svých okrscích i předseda Pavel Bělobrádek (v Kralovéhradeckém kraji), Daniel Hermann (v Praze!) i moravští Marian Jurečka a Ondřej Benešík.

Komentář ještě doplňuji o umístění zástupců KSČM: co do absolutního počtu se do "top twenty" nedostal žádný jejich poslanec, co do relativních preferencí uzavírají první dvacítku Jiří Dolejš v Praze a Stanislav Mackovík v Libereckém kraji.

0
Vytisknout
7339

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013