Sýrie: Mírové rozhovory budou opět odloženy

30. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Světové mocnosti zřejmě nedosáhnou svého cíle svolat v listopadu v Ženevě mírové rozhovory o Sýrii. Mezi Washingtonem a Moskvou vznikly podle západních představitelů vážné neshody ohledně zastoupení syrské opozice.

Hlavní oficiální politická organizace povstalců Syrská národní koalice nedokázala k rozhovorům zaujmout jasné stanovisko. Konference přitom měla nalézt politické řešení dvouapůlleté občanské války. Teď bude podle všeho o měsíc odložena.

Představitelé USA, Ruska a OSN se mají sejít v Ženevě příští úterý kvůli přípravám od května plánované mírové konference; poté budou známy další detaily. Hlavním sporným bodem je role Západem podporované opoziční koalice. Západ prosazuje svou koalici jako jediného zástupce opozice a "legitimního zástupce syrského lidu". Rusko však koalici považuje pouze za část opozice a navrhuje, aby se jednání účastnilo několik delegací, včetně těch opozičních struktur, které sídlí v Damašku a vláda je toleruje.

Tento přístup je sdílen Hasanem Abdalem Azímem, šéfem opozičního Národního koordinačního výboru, jenž navrhl účast nezápadní opozice pod hlavičkou "Syrské národní opozice".

Rusové odmítají vyjádření vylučující z budoucího politického uspořádání prezidenta Asada a jeho spolupracovníky.

Kromě neshody mezi USA a Ruskem komplikuje vyhlídky na úspěšné rozhovory odmítání předsedy opoziční koalice Ahmada Džarby (podporovaného Saúdskou Arábií) zúčastnit se konference, pokud bude existovat šance, že by Asad zůstal u moci. Podle zápaních zdrojů bylo dosaženo dohody s Rusy ohledně dočasné vlády, která by převzala kontrolu nad armádou a bezpečnostním aparátem, aby je Asad nemohl kontrolovat samostatně. Avšak o jeho osudu se v Ženevě jednat nemá.

I kdyby se Džarba konference zúčastnil, nekontroluje brigády bojující za svržení Asada - a islamisté o tom už před několika týdny vydali velmi nedvojsmyslné prohlášení. Podle něj je jednání s Asadem velezradou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7522

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2013