"Ekonomický inovátor" Abe ničí úspory japonských domácností

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Podíl japonských domácností bez jakýchkoliv finančních aktiv dosáhl rekordu, když klesající příjmy donutily občany spotřebovávat úspory. Ekonomická politika premiéra Šinza Abeho známá jako "abenomika", která měla prostřednictvím "inovací" vymanit zemi z dlouhodobé hospodářské stagnace, tak některé problémy ještě prohloubila.

31% japonských domácností nyní nedisponuje žádnými finančními aktivy. Vyplývá to z průzkumu Bank of Japan, který byl včera zveřejněn v Tokiu. Vloni to bylo 26% a letos byl zaznamenán rekord od roku 1963, kdy se tento výzkum začal provádět.

Premiér Abe musí přesvědčit firmy, aby zvedly mzdy, což by umožnilo udržet ekonomické oživení dosažené fiskálním a monetárním stimulem. Současně musí udržet veřejnou podporu pro svou politiku. Jenže mzdy klesají a v dubnu budou domácnosti navíc postiženy zvýšením spotřební daně.

40,9% z domácností, jejichž aktiva se zmenšila, tvrdí, že klesající příjmy je donutily sáhnout na úspory. Jde o nejčastější důvod poklesu úspor. Zářijové mzdy meziročně poklesly o 0,3% a zaznamenaly nejdelší období poklesu od roku 2010.

"Abenomika" oslabila japonský jen, podpořila export, ale příjmové nerovnosti vzrostly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9666

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013