Varšava: Rozvojové země zuří, že je Západ zradil ohledně globálního oteplování

17. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozvojové země zahájily na mezinárodních rozhovorech ve Varšavě vášnivý útok po katastrofálním tajfunu Haiyan, který zničil Filipíny, na nejbohatší země světa, že neplní své přísliby v rámci boje proti globálnímu oteplování.

Na Filipínách usmrtil podle nejnovějších odhadů tajfun Haiyan více než 3600 osob. Rozhodnutí několika hlavních světových ekonomik odložit plnění příslibů snížit emise uhlíku vedlo v předvečer klíčových rozhovorů na summitu o globálním oteplování ve Varšavě ke konfliktu mezi rozvojovými a rozvinutými zeměmi.

Yeb Sano, hlavní filipínský vyjednavač na vrcholné schůzce o boji proti klimatickým změnám, která se koná ve Varšavě, hovořil o rozkladu styků mezi bohatými a chudými zeměmi, který ohrožuje klíčové jednání o dohodě, která má r. 2015 snížit globální emise uhlíku.

Filipinský diplomat drží už šestý den hladovku na znamení solidarity s osobami, postiženými tajfunem Hayian. Munjurul Hannan Khan, který představuje 47 nejchudších zemí světa, řekl: "Bohaté země se chovají iracionálně a nepřijatelně. Způsob, jak hovoří s nejzranitelnějšími zeměmi, není přijatelný. Globálním oteplováním už dnes trpí chudí. Zítra to postihne i bohaté země. Začíná to u nás, ale bude to pokračovat u nich."

Nedávné rozhodnutí Austrálie, Japonska a Kanady snížit své úsilí bojovat proti globálnímu oteplování vyvolalo mezi státy, nejsilněji postiženými podnebnými změnami, obrovskou paniku. Například Japonsko zrušilo svůj příslib, že sníží emise uhlíku o 25 procent do roku 2020, protože muselo uzavřít své jaderné elektrárny po cunami a zemětřesení r. 2011.

Vrcholná schůzka ve Varšavě začne v pondělí a rozvojové země budou požadovat záruky od rozvinutých zemí, že nezruší své přísliby boje proti globálnímu oteplování tak, jako Japonsko, Kanada a Austrálie. Rozvojový svět také požaduje, aby bohaté západní země vytvořily fond na odškodnění postižených zemí budoucími klimatickými katastrofami. Požadují také příslib od bohatých zemí, že do roku 2020 budou každoročně investovat nejméně 100 miliard dolarů ročně na to, aby pomohly chudým zemím přizpůsobit se extremním podnebným změnám.

Čína a 132 států, které tvoří blok rozvojových zemí G77, vyjádřily velké zklamání, že bohaté země odmítly jednat o návrhu, aby vědci vypočítali emise uhlíku od začátku průmyslové revoluce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10720

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2013