Česko mimo mezinárodní politický diskurs

2. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pokusil jsem se na konferenci o televizi, která se konala v pátek v Bratislavě, upozornit na to, že se Česká republika octla mimo mezinárodní kulturněpolitický diskurs, protože vůbec nezná severské televizní seriály žánru nordic noir, což jsou většinou napínavé thrillery s podprahovými vazbami na aktuální společenské a politické otázky, jako třeba seriály dánské provenience Forbrydelsen (The Killing, Zločin) (ten se sice v ČT vysílal, ale ve čtvrtek v noci, takže ho skoro nikdo v ČR neviděl a nezná), The Bridge, anebo politický seriál Borgen, jehož třetí série se právě hraje v televizi BBC.

Bylo mi vysvětleno, že české televize sice tyto seriály nevysílají, prezentují veřejnosti jen komerční americké sračky, na něž je česká divácká obec zvyklá, ale že pod vlivem nordic noir vznikl v ČR netypický televizní seriál Cirkus Bukowski, který sice získává mezinárodní ceny, avšak jeho sledovanost v samotné České republice je nízká. A české televize se podřizují divácké obci, takže sorry.

No tak dobře. Zhlédl jsem dnes první dva díly třetí série dánského televizního seriálu Borgen, na který se mimochodem dívají čelní politici z celé (západní) Evropy, a témata, jimiž se zabýval, by nemohla být v českém kontextu aktuálnější. No, posuďte sami:

  • V ohnisku příběhu seriálu Borgen je tentokrát středolevicová politická strana, jejíž zoufalé úsilí dostat se do vládní koalice za každou cenu znamená, že strana zaprodá své základní principy a zapomene na svůj předvolební program. Schvaluje v parlamentě zákony, které porušují ústavu. (Že by to v ČR nemělo žádnou rezonanci?)
  • Bývalá premiérka levostředové politické strany, kterou vyšachovali kariéristé, kteří se chtějí spojovat s pravicí, je donucena založit novou politickou stranu. Uspěje?
  • Poslanci jsou ve svých stranách nuceni hlasovat, jak si přeje jejich stranické vedení. Mají s tím často vážný etický problém. Jeden poslanec je tak nucen schválit protiústavní zákon, který neférově může postihnout jeho vlastního syna. Najdou odvahu se vzepřít?
  • V nejsledovanější televizní stanici země je jmenován nový programový ředitel, bývalý zaměstnanec americké firmy Warner Brothers, kterého naprosto nezajímá veřjenoprávní funkce televize, chce omezit investigativní a publicistické pořady a nahradit je měkkým zábavným vysíláním

Česká televize jistě usoudí, že seriál s takovýmito tématy nemůže české diváky zajímat.

Někdy mi opravdu připadá, že komunismus r. 1989 nikdy nepadl a Česko dál funguje v úplně izolovaném, nereálném světě kdesi za železnou oponou...

0
Vytisknout
10242

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2013