Německá ministryně: NATO musí podpořit Pobaltí

24. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová v neděli vyzvala NATO, aby po anexi Krymu více podpořilo pobaltské státy, kterým podle ní také hrozí ruská agrese. To vyvolalo ostrou kritiku některých poslanců, kteří ministryni obvinili z eskalace napětí kolem ruských akcí na Krymu. Von der Leyenová ale v rozhovoru pro ARD kritiku odmítla.

"Je důležité udělat jasno v tom, že NATO není jen cosi na papíře, ale že jsme tu jeden pro druhého," řekla ministryně ve večerním vysílání. Podpora pobaltských států, které se obávají, že budou mít s Ruskem stejné potíže, jako Ukrajina, by podle ní měla proběhnout "v rámci parametrů, které už máme" a nepřispívá k žádné eskalaci.

Německá vláda prosazuje diplomatický přístup k ukrajinské krizi. Nicméně podpořila nedávné sankce EU a USA proti osobám odpovědným za anexi Krymu. Ministr zahraničí Steinmeyer o víkendu řekl, že pokud se Rusko pokusí zabrat další území, sankce se zostří.

Podle von der Leyenové musí NATO s Ruskem jednat, ale nemůže mu dovolit prosazovat zásadu "silnější má pravdu" jako normu. Naopak je třeba diskutovat o mezinárodním právu.

Členské státy NATO Lotyšsko, Litva, Estonsko a Polsko nedávno vyjádřily znepokojení nad akcemi ruského prezidenta na Ukrajině.

Zahraničněpolitický expert SPD Niels Annen sdělil listu Spiegel, že návrhy ministryně obrany by údajně nahrávaly "zastáncům tvrdé linie v Moskvě". Lídr opozičních Zelených Anton Hofreiter zase označil vyjádření ministryně za "nezodpovědné" a podle něj "dohody" nelze dosáhnout v rámci NATO.

NATO včera varovalo před shromažďováním ruských jednotek u jihozápadní hranice Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8318

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2014