Referendum o připojení Krymu k Rusku bylo těžce zfalšované, říká zpráva Rady pro lidská práva ruského prezidenta

6. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Že něco není zcela v pořádku bylo mnohým pozorovatelům jasné již při vyhlášení oficiálních výsledků: Téměř 97 procent krymských obyvatel mělo 16. března hlasovat pro připojení k Rusku, za 83 procentní účasti. Těmto číslům je vskutku těžké věřit. Už jenom proto, že krymští Tataři referendum bojkotovali -- a těch je 13 procent z krymské populace. A také 25 procent etnických Ukrajinců žijících na Krymu by stěží hlasovalo jako jeden muž pro připojení k Rusku.

Tyto pochybnosti o oficiálních výsledcích hlasování jsou nyní podporovány neočekávaným zdrojem. V pověření Rady pro lidská práva Vladimira Putina vyjela menší delegace v polovině dubna na Krym, aby po třídenním průzkumu připravila zprávu o "problémech krymských obyvatel". Zpráva byla právě zveřejněna na oficiálních internetových stránkách Rady pro lidská práva. Údaje o hlasování je možné najít v poslední části zprávy, která závěrem uvádí: "Podle různých informací hlasovalo 50 až 60 procent voličů pro připojení, za volební účastí 30 až 50 procent." Řada z voličů, kteří hlasovali ano, také nehlasovali nutně pro připojení k Rusku, ale na protest proti svévoli a korupci členů regionálního zastoupení, jmenovaného ještě později vyhnaným prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Rada pro lidská práva ruského prezidenta se v posledních letech stala značně bezzubou. Uznávaní a zasloužení obránci lidských práv se z ní jeden po druhém stáhli, protože nesouhlasili se sílící autoritářskou politikou prezidenta Putina. Přesto mezi zpravodaji na Krymu byla také mezinárodně uznávaná aktivistka za lidská práva Světlana Ganuškina. V rozhovoru s ukrajinskou televizní stanicí Kanál 24 mimo jiného prohlásila, že zásahem na Krymu se "Rusko samo zdiskreditovalo." Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
13939

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014