Ukrajinští separatisté uspořádají referendum o autonomii navzdory Putinovi

8. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Tzv. Doněcká lidová republika oznámila, že se v neděli bude konat referendum o autonomii navzdory Putinově přání, aby bylo odloženo. Koordinační výbor tzv. Doněcké lidové republiky oznámil po své čtvrteční schůzi, že se referendum o autonomii bude konat v neděli podle původního plánu. Separatisté v sousedním Luhansku také oznámili, že se referendum bude konat i v jejich regionu.

Po této zprávě poklesla hodnota akcií na ruské burze a kyjevská vláda zdůraznila, že bude dál pokračovat ve svých vojenských akcích proti "teroristům" ve snaze obnovit svou kontrolu nad městy Doněck a Luhansk, bez ohledu na rozhodnutí vzbouřenců o konání referend.

"Právě jsem hlasovali v Lidové radě. Datum referenda bylo stoprocentně podpořeno. Referendum se bude konat 11. května," řekl reportérům předák vzbouřenců Denis Pušilin.

"Miliony lidí chtějí v referendu hlasovat. I kdybychom měli hlasy proti uspořádání referenda, konalo by se stejně. Občanská válka už začala. Referendum ji zastaví a zahájí politický proces."

Kreml v této záležitosti takticky ustoupil po mnoha dnech sílícího napětí, v jehož rámci byly na Ukrajině usmrceny desítky osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7087

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014