Rusko vyloučilo další konferenci o Ukrajině

7. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský ministr zahraničí vyloučil další kolo jednání o Ukrajině v Ženevě, které by mělo zmírnit krizi. Podmínkou souhlasu s takovou akcí je účast opozičních skupin z Ukrajiny.

Sergej Lavrov dodal, že dubnová dohoda nebyla dodržována.

Lavrov hovořil po jednání Rady Evropy, od nějž se očekávalo, že podpoří ukrajinské plány na volby 25. května.

Ruský ministr však označil volby za "neobvyklé" v době, kdy byla "nasazena armáda proti obyvatelstvu".

Cíle Moskvy v této krizi se nemění. Moskva trvá na tom, že pouze chrání rusky mluvící osoby. Nicméně západní představitelé jsou přesvědčeni, že cílem Moskvy je zabránit jakékoiv možnosti konání prezidentských voleb na celém území státu. Douhodobým cílem je podkopat a oslabit vládu v Kyjevě. Francouzský prezident Francois Hollande varoval, že pokud by k volbám nedošlo, nastane v zemi chaos.

Nicméně pokud jde o poměr sil ve sporných oblastech Ukrajiny, dochází k jisté změně. I když mnoho budov a blokujících pozic zůstává v rukou separatistů, schopnost Kyjeva provádět rozumně účinnou bezpečnostní operaci znamená, že Moskva musí zvednout sázku.

Rusko doufalo, že nahromaděním vojsk na hranicích Ukrajiny, zatímco infiltruje na území sousedního státu speciální a polovojenské oddíly, podkope autoritu kyjevských úřadů zevnitř a dosáhne tak vzniku slabšího, decentralizovanějšího státu. (To Kyjev odmítá a obává se, že jde pouze o první krok k ruské anexi východu Ukrajiny. Separatisté v Doněcku vyhlásili "lidovou republiku" a chtěji v neděli provést referendum o nezávislosti.) Nějaký čas se zdálo, že to funguje. Autorita úřadů klesala a jednotky jevily jen problematickou ochotu bojovat.

Zdá se, že se to změnilo. Kyjev prakticky dostal ruskou armádu do pozice toho, kdo blafuje. Ruský prezident Vladimir Putin se brzy bude muset rozhodnout, zda použije ozbrojené síly otevřeně.

Ukrajina je podle úřadujícího ministra zaraničí Andrije Deščycji ochotna účastnit se dalších jednání, pokud Moskva podpoří prezidentské volby. Později ministr vyzval k vyslání mezinárodních pozorovatelů, kteří by volby monitorovali.

Předseda OBSE Didier Burkhalter prohlásil, že před volbami na Ukrajině by měo být vyhlášeno příměří, protože v současné situaci by hlasování bylo "velmi obtížné".

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov včera prohlásil, že při "antiteroristické operaci" ve městě Slavjansk zemřeli čtyři vojáci a asi třicet separatistů.

Z přístavu Mariupol u Azovského moře, kde byla před týdnem proruskými militanty obsazena budova radnice, byla místními médii hlášena palba nedaleko vojenské základny u letiště. V centru města byly zapáleny pneumatiky a vznášel se nad ním hustý kouř.

V Doněcku byla zrušena řada letů a ukrajinské aerolinky nevysvětlily důvod.

Kolem hlavního města Kyjeva byla zřízena nová kontrolní stanoviště. Ministr vnitra oznámil, že chce předejít přísunu zbraní a výbušnin.

Úřady se také pokoušejí obnovit kontrolu v Oděse, kde v pátek uhořelo nejméně 46 osob z řad proruských aktivistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9391

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014