Ukrajinští separatisté žádají připojení k Rusku

12. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Roman Ljagin, šéf povstalecké volební komise v Doněcké oblasti, prohlásil, že připojení k Rusku "by byl nejspíš přiměřený krok". Toto vyjádření následuje po víkendovém kontroverzním referendu na východě Ukrajiny.

Rusko vyzvalo k dialogu mezi militanty a Kyjevem, jehož by se účastnila OBSE, a k "implementaci" výsledků, avšak Ukrajina, USA a EU označily hlasování za nezákonné. EU navíc uvaluje na Rusko další sankce.

Na seznam sankcionovaných přibyly dvě krymské společnosti a třináct jednotlivců. Jména by měla být jasná do 24 hodin.

Sankce uvalují zákaz cestování a zmrazení aktiv. Ministři zemí EU také diskutují o tom, co by mohlo spustit ještě širší balík sankcí proti ruské ekonomice.

Kreml v krátkém prohlášení označil referendum za "vůli lidu" a ocenil "vysokou účast". Zároveň odsoudil to, co označuje za "pokusy narušit hlasování, s použitím síly, včetně použití těžkých zbraní, proti civilistům".

Později ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že neexistují plány na nové mezinárodní rozhovory o krizi. Zároveň obvinil Západ z "informační blokády" ohledně událostí na Ukrajině, a "nestydatých lží".

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčinov v parlamentu prohlásil, že "fraška, kterou terorističtí separatisté nazývají referendum, není nic víc, než propaganda zakrývající vraždy, únosy, násilí a další vážné zločiny".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7732

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2014