Palestina -- 66 let od Nakby

Životní příběhy Palestinců žijících v České republice

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) a Palestinský klub v České republice si vás dovolují pozvat na tématický večer věnovaný vzpomínce na události v Palestině v roce 1948, který se koná ve čtvrtek 15. května od 18:00 v Brně v Café Paradigma (Marešova 8, Brno -- střed).

Dne 15. května si Palestinci po celém světě připomínají Nakbu, katastrofu, kdy bylo při zakládání Izraele vyhnáno z palestinských měst a vesnic více než 750 tisíc jejich původních obyvatel a bylo zničeno na pět set obcí. Rezoluce VS OSN č. 194, která upravuje návrat palestinských uprchlíků, nebyla dosud naplněna a generace Palestinců stále nevzdávají svou touhu po spravedlnosti a uznání práva na návrat.

Jak na rok 1948 vzpomínají Palestinci, kteří události sami zažili? Jaké byly jejich životní osudy? Jak se dostali do tehdejšího Československa a jak vidí situaci na Blízkém východě dnes?

Hlavním obsahem večera bude vyprávění dvou Palestinců, kteří se podělí o své nelehké, přesto pestré, životní příběhy. Dále zazní poezie nejznámějšího palestinského básníka Mahmúda Darwíše, bude promítnut dokumentární film, zazní hudba v podání zpěvačky z kapely Al-Yaman, budou představeny aktivity hnutí či jednotlivců zabývajících se palestinskou otázkou v České republice, Rakousku a na Slovensku a dojde i na ochutnávku palestinského jídla.

Více informací ZDE, pozvánka na facebooku ZDE.

0
Vytisknout
7094

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2014