BRITÁNIE:

Independent on Sunday: Nigel Farage drtivě zvítězí v nacházejících eurovolbách

18. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Podle průzkumu týdeníku Independent on Sunday zvítězí strana Nigela Farage UKIP v nadcházejících eurovolbách drtivou většinou, přestože ji i pravicový bulvární deník Ruperta Murdocha The Sun na základě Faragova rozhovoru v rozhlasu LBC označil za stranu rasistickou. Murdochův The Sun zastává ostře kritické stanovisko proti přistěhovalectví do Británie, abšak po pátečním rozhovoru Nigela Farage v rozhlase LBC otiskl The Sun redakční komentář, v němž zdůrazňuje, že je rasistické tvrdit, že jsou rozdíly mezi přistěhovalci z Německa a z Rumunska. ("Rumuni" jsou pro Farage synekdochou pro všechny Středo-a Východoevropany, tedy i Čechy a Poláky...)

Průzkumná společnost ComRes zjistila, že z těch občanů, kteří v eurovolbách budou určitě hlasovat, tedy z asi 49 procent jejich vzorku dotazovaných respondentů, UKIP získá 35 procent. Na druhém místě je Labouristická strana s 24 procenty, konzervativci jsou na třetím místě s 20 procenty. Strana zelených dostane 7 procent a liberální demokraté 6 procent. Problémem - stejně jako v celé Evropě - bude malá účast, která umožní vítězství extremistům. Účast v posledních eurovolbách před pěti lety byla však jen 34 procent!

Jedním z důvodů podpory anglických voličů pro UKIP (ve Skotsku si strana ani neškrtne, ovšem Skotů je v Británii méně než 10 procent) je odpor Angličanů proti principu volného pohybu v Evropské unii. Jen 25 procent voličů souhlasí, že "všichni občané jiných zemí EU by měli mít právo žít a pracovat ve Spojeném království". 54 procent Angličanů s tím nesouhlasí.

Potíž myslím je,dodává Jan Čulík, že Angličané nemohou příliš konkurovat ostatním Evropanům na pracovních trhu v jiných evropských zemích, protože na rozdíl od Evropanů neumějí žádné jazyky.

Nigel Farage mj. systematicky podporuje Vladimíra Putina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8049

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014