Dopis Miloši Zemanovi

20. 5. 2014

čas čtení 4 minuty


Miloš Zeman
Prezident republiky

Vážený pane prezidente republiky,

obracím se na Vás, i za občany Prahy 10 resp. obyvatelé Novorossijské ulice, ve věci prodeje pozemku za účelem výstavby, kde pozemek byl v územním řízení převeden na stavební pozemek a má zde vyrůst obří bytový dům. Dům má vyrůst na rohu Novorossijské ulice a ulice U roháčových kasáren. Široko, daleko není žádný park, hřiště pro děti. Tento pozemek zhruba měří 15x15m a přímo se nabízel k vybudování parku a odpočinkové zóny, která v okolí nikde není. Přesto pozemek získala soukromá firma Akro-living.

Občané zde již vše vyzkoušeli vše včetně žalob, ale jako by člověk v této společnosti nebyl ničím a na jeho potřeby politici a developeři neberou ohled. Jen v Praze je dle statistiky kolem 3000 volných bytů a v této lokalitě jen o ulici dál se prodávají byty a celé domy.

Samozřejmě není to jen v této lokalitě, ale v celé Praze. Občané brání zbytky zeleně před svými domy, ale zřejmě marně. Tendence je zastavit každou zeleň, každou proluku. V krásné starobylé Praze vyrůstají obří skleněné hrůzy, které celý ráz Prahy hyzdí.

Bohužel máme dojem, že každý politik potřebuje občany jen k tomu, aby dostal hlas a dosáhl kýženého postu. Pak nikoho občané nezajímají. Když se bavíme s cizinci, tak jen zírají, že by si přes protest občanů toto nikdo u nich nedovolil. Tato stavba je hrůzná a její negativní dopady na okolí budou nenávratné. Zcela zastíní zahradu mateřské školky a tím ji vlastně zlikviduje. Maminky o této stavbě se dozvěděli teprve nedávno. A ještě k tomu tam dva roky děti a my všichni budou trpět nadměrným hlukem ze stavby. Naproti je základní škola, které se stavební práce a hluk také dotknou, nemluvě o záboru ke stavbě. Jednosměrnou ulicí je nesmírně ztížen provoz o hluku a prachu nemluvě. Dále se znehodnotí bydlení jak v sousedním soukromém domě, které je přímo stavbou dotčené i když toto bytové družstvo s tím zásadně nesouhlasí. Nový dům bude významně převyšovat okolní památkově chráněné bytové domy.

Dále bude zlikvidováno významné hnízdiště rorýse obecného, zvláště chráněného druhu na stávajícím sousedním bytovém domě a tím i negativně ovlivní další budoucí populace. Při celosvětovém úbytku ptáků, zde jistě převládá zájem zachování hnízdiště nad soukromým zájmem developera. Toto hnízdiště je vedeno i v ornitologické databázi.

Zvýší se zde hlučnost, prašnost a to i přes studie, které už před lety prokázaly, že další zatížení této oblasti je nepřípustné. V této lokalitě žijí převážně starší lidé a nebo rodiny s dětmi. Všichni jsou ze stávající situace zoufalí.

Já osobně jsem zde vyrůstala, kde v okolí bylo plno zeleně. Zdržuji se zde velmi často, jelikož moje maminka zde pořád žije. Je jí 93 let, má několik vyznamenání, napsala knihu "První vláda osvobozené Československé republiky", je zasloužilou sportovkyní, má cenu Koželuha a teď je zoufalá čeho se na stará kolena dočkala. Jediný průhled z okna zastavěn a dva roky hluku a prachu.

Chápu, že Praha je velkoměsto, ale starobylé, které je celosvětově obdivované. Bohužel v poslední době jej hyzdí takovéto nesmyslné stavby. V televizi i novinách tento nešvar kritizují odborníci, ale se slovy, pokud nebude politická vůle, tak se nic nezmění. Denně pod náporem developerů mizí nenávratně hektary orné půdy a přírodních lokalit. Všichni Vás volili s důvěrou, že soucítíte s lidem. Já píši za občany, kteří bohužel nemohou být účastníky řízení, ale i bytové družstvo, které je účastníkem řízení a vše dalo k soudu, tak prohrává, jelikož nemá peníze a moc developera.

Jelikož už jsme zoufalí, tak si dovolujeme se obrátit i na Vás prezidenta republiky. Jste naší poslední nadějí. Prosím zastavte stavbu. Je teprve na začátku.

Developer přeci může dostat náhradní lokalitu, která nepoškodí životní prostředí a bydlení obyvatel zdejší lokality.

S úctou

Renata Vikartová

0
Vytisknout
7639

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014