Iráčtí islamisté obsadili už druhé město v sunnitské části země

11. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Islamističtí povstalci dnes obsadili město Tikrít, poté co včera okupovali Mosul. Tikrít byl rodným městem exprezidenta Saddáma Husajna a leží 150 km od hlavního města Bagdádu.

Premiér Núrí Malikí prohlásil, že džihádistům úder vrátí a potrestá ty v bezpečnostních složkách, kdo uprchli a postavili se na malý nebo vůbec žádný odpor. Povstalci patří k extrémistické skupině Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) napojené v minulosti na al-Kajdu. První muž této organizace Ajman az-Zaváhirí se však od ISIL již před několika měsíci distancoval a její metody označil za příliš násilné a radikální.

ISIL kontroluje podstatné části území v Sýrii a v západním a středním Iráku. Usiluje o zřízení sunnitské militantní enklávy.

Přicházejí také zprávy o bojích v Samaře 110 km severně od Bagdádu. Kromě toho bylo nejméně 21 lidí zabito a 45 zraněno při útoku sebevražedného bombového atentátníka na šíitské shromáždění v Bagdádu.

Po útoku militantů uprchlo z Mosulu až 500 000 osob. Turecko informovalo, že militanti zajali jeho konzula v Mosulu a nejméně 50 členů personálu diplomatické mise, a pohrozilo tvrdou odvetou, pokud by tito lidé utrpěli újmu. Z Tikrítu byly hlášeny těžké boje u budovy provinciální vlády.

Povstalci se rychle pohybují směrem na jih.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6733

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2014