Egyptská vláda zavírá novináře a pohřbívá naděje Tahríru

24. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že novináři nemají v Egyptě na růžích ustláno. A také to vypadá, že toto povolání bylo egyptskou juntou ostrakizováno, či se rovnou stalo zločinem, jak podotkl jeden egyptsko-americký novinář ZDE. Kauza tří odsouzených novinářů v Egyptě byla hojně medializována, dokonce i v českých médiích, avšak v samotném Egyptě jsou nemilosrdně perzekuovány tisíce "bezejmenných" lidí.

V České republice, kde celá spousta negativních jevů zůstává opomenuta, svobodu slova a tisku hlídáme jako oko v hlavě. Když se v nějaké zemi, již považujeme za nedemokratickou, tato práva potlačují, mainstreamová (veřejnoprávní) média, vláda a s její zahraničněpolitickou linií spřízněné organizace, příkladně Člověk v tísni, nadskakují ze židlí.

Jinými slovy: Ačkoliv je téma Egypt u nás v některých ohledech nepříliš žádané (mám na mysli úzkou propojenost Káhiry s Washingtonem), o kauze uvězněných novinářů se v českých sdělovacích prostředcích informovalo celkem dost. Jde totiž o případ, který rozhořčil celý svět.

Tři novináři pracující pro anglickou mutaci katarské televize Al-Džazíra byli egyptským soudem odsouzeni k dlouholetým trestům odnětí svobody mimo jiné i za to, že podle obžaloby údajně poskytovali pomoc členům Muslimského bratrstva, jež Káhira považuje za "teroristickou skupinu", a šířili "falešné informace". Další žurnalisté z Al-Džazíry byli souzeni v nepřítomnosti a byly jim vyměřeny tresty v délce trvání deseti let. ZDE. Al-Džazíra televize zveřejnila medailonky všech tří odsouzených novinářů ZDE.

Mohamed Fahmy byl svými kolegy vylíčen jako neústupný a pravdomluvný novinář. Korespondentka televize PBS Margaret Warnerová, která s Fahmym v Káhiře spolupracovala, si cení jeho vysoké profesionality. Baher Mohamed je podle svých kolegů odvážný žurnalista, jenž svou práci miluje. Mohamed podrobně informoval o nadějích Tahríru, které se nakonec proměnily v noční můru. Kolegyně třetího z uvězněných novinářů Petera Gresteho Nazanine Moshiriová o jeho práci prohlásila, že jde o skvostné novinářské lekce.

Amnesty International označila soud s těmito novináři za "temný den pro svobodu egyptských médií" ZDE. Egyptské ozbrojené složky po ustanovení pučistické vlády počínaje loňským červencem do ledna tohoto roku podle specialistky na Střední východ Michele Dunneové a jejího kolegy Scotta Williamsona nemilosrdně potlačovaly jakýkoliv odpor proti vládním orgánům a usmrtily více než 2500 civilistů, dalších 17 000 zranily a ve vězení skončilo 16 000 demonstrantů ZDE.

List Guardian na základě výpovědí řady svědků otiskl článek ZDE, že v tajných vojenských věznicích "zmizely" stovky lidí, aniž by předstoupily před řádný soud, a tito lidé jsou tam fyzicky týráni. Svědkové včetně bývalých vězňů a příbuzných obětí vypovídají, že například ve věznici Azouli jsou vězni rutinně podrobováni mučení elektrickým proudem, biti, nazí pověšeni za svázaná zápěstí celé hodiny, dokud se nepřiznají k různým zločinům atd.

Soud nad novináři vynesl verdikt pouhý den poté, co Káhiru navštívil šéf americké diplomacie John Kerry, který se zde setkal s novým prezidentem, bývalým generálem Abdelem Fatáh al-Sísím, a naznačil, že vztahy obou zemí se normalizují. Ačkoliv Kerry rozsudek nad třemi novináři veřejně odsoudil, slova by měly doprovázet i skutky, jinak jde jen o prázdné rétorické figury.

Washington poté, co Káhiře minulý rok pozastavil vojenský balíček ve výši 1.3 miliardy dolarů, svůj závazek obnovil a egyptským pučistům poskytl polovinu této částky. Prezident Obama rozhodl také o tom, že Káhiře pošle deset bitevních helikoptér Apač, přestože junta porušuje lidská práva nadále, a to velice vydatně ZDE. Spojené státy mohou nejen dostát svým slibům o prosazování demokracie tam či onde, ale mají příležitost je i naplnit -- zastavit veškerou pomoc egyptské juntě a uvalit na ni sankce.

0
Vytisknout
7515

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014