Koalice ochotných 2.0

29. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama bude v září předsedat jednání Rady bezpečnosti OSN, které bude věnováno hrozbě představované iráckými islamisty. Bude to nesmírně ironické.

Před více jak deseti lety Washington udělal vše, co bylo v jeho moci, aby sestavil "koalici ochotných" proti iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi založenou na pochybných obavách, že jeho režim a zbraně hromadného ničení představují hrozbu globálnímu politickému řádu.

Avšak dnes, poté co odštěpenecká organizace Al-Kajdy předehnala mateřskou skupinu a posloužila coby magnet pro cizince cestující do Sýrie a Iráku, aby se připojili k "džihádu", lídři mezinárodního společenství vypadají při konfrontaci s problémem jako náměsíčníci.

I když existují takřka každodenní výzvy, aby se něco udělalo, skepticismus lidí v tomto regionu je jen posílen, když tato rétorika postrádá smysluplné, robustní a multilaterální důsledky. Je třeba mezinárodní koalice, ale ne takové, která bude jen mluvit o problému, nebo se zaměří na projevy místo, aby se věnovala příčinám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11679

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014