Dokáže Itálie uchránit své kulturní dědictví?

Raphaelův obraz z období renesance byl poškozen, protože italské muzeum půl roku neopravilo klimatizaci

2. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Mistrovské dílo renesančního malíře Raphaela se zbortilo, protože muzeum v Římě, kde je vystaveno, půl roku nebylo schopné uvést v provoz svou zničenou klimatizaci. Podle britského listu Independent to znovu vyvolává otázky, zda je Itálie vůbec schopna či ochotna postarat se o své cenné kulturní dědictví.

V horku a vlhkosti italského léta se zbortil Raphaelův obraz Ukládání Krista, na němž je ukřižovaný Ježíš snímán z kříže. Pracovníci Galerie Borghese v Římě byli pak nuceni u obrazu ve snaze ho zachránit umístit odvlhčovač vzduchu.

Letos v květnu varovala ředitelka muzea Anna Coliva, že už dva měsíce v muzeu nefunguje klimatizace, protože systém, instalovaný v roce 1977, "je zcela rozbitý". Dodala, že je to proto, že celou řadu let nebyl vůbec udržován.

Ohrožena jsou další cenná díla, včetně obrazů od Caravaggia, Tiziána a Rubense, a soch od Berniniho a Canovy.

V srpnu, kdy teplota v Římě stoupla na 35 stupňů a spolu s tím vzrostla i vlhkost vzduchu, zaměstnanci galerie použili větráky a otevírali okna ve snaze místnosti ochladit a ochránit cenná umělecká díla.

Mnoho návštěvníků si stěžovalo, že je v muzeu nesnesitelné vedro. Někteří dokonce omdleli. Ředitelka muzea nyní uvádí, že se na opravě klimatizace už pracuje, ale není známo, kdy bude dokončena.

Před poškozením Raphaelova obrazu vyvolaly mezinárodní znepokojení informace, že Italové zanedbávají údržbu starobylého města Pompejí a že slavné památky, včetně římského Colossea, jsou ve zhoršujícím se stavu. Colosseum se nyní restauruje za pomoci velkého grantu od soukromé firmy. Pompeje dostaly grant z Evropské unie, který musí být použit do konce příštího roku.

V roce 2009 spadla velká část podzemního komplexu Zlatého paláce římského císaře Nera.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4118

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014