Vyjednavači na Ukrajině souhlasí s vytvořením nárazníkových zón

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vyjednavači na ukrajinských mírových rozhovorech schválili v sobotu rozhodnutí vytvořit nárazníkovou zónu, která by oddělila ukrajinská vládní vojska a proruské extremisty a vedla ke stažení těžkých zbraní a zahraničních bojovníků. Mělo by to podpořit stabilní příměří na východní Ukrajině.

Jde o dohodu, uzavřenou zástupci Ukrajiny, Ruska, vzbouřenců podporovaných Moskvou a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Cílem dohody je prohloubit dohodu o příměří, která byla podepsána před čtrnácti dny, avšak která je opakovaně porušována.

V memorandu se praví, že bojující strany musejí zůstat striktně na místě, kde byly v pátek, a nesmějí se pokoušet o ofenzívu. Podle dohody z Minsku musejí obě strany stáhnout své dělostřelectvo nejméně 15 km zpět. Má tak vzniknout třicetikilometrová nárazníková zóna.

Dalekonosné dělostřelectvo má být staženo ještě dále. Dohoda také zakazuje lety bojovými letadly a vytváření nových minových polí.

Vzbouřenci jsou rozmístěni nedaleko měst Doněck a Luhansk na východní Ukrajině a také na půl cesty k přístavu Mariupol. Jejich postavení mimo města však nejsou jasná. Ukrajinské vládní jednotky jsou na letišti v Doněcku, ale jejich linie mimo město také nejsou jasné.

Heidi Tagliavini velvyslankyně OSCE při rozhovorech, uvedla, že činitelé z OSCE budou dohlížet v nárazníkové zóně na dodržování příměří.

Vyjednavači se nezabývali nejvýbušnějším tématem - totiž budoucím statutem vzbouřeneckých regionů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6643

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014