O protičeské xenofobii v britské veřejnosti

Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti"

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, sobota 16.00: Konzervativní poslanec Mark Reckless oznámil na sjezdu euroskeptické strany UKIP (za skandování účastníků "UKIP, UKIP!!"), že odchází z Konzervativní strany a přechází do strany UKIP. Vyvolal tak ve svém volebním okrsku v Rochesteru a Stroodu doplňovací volby. V posledních několika týdnech je to už druhý konzervativní poslanec, který opustil Konzervativní strany a vstoupil do protiimigranstké a tvrdě euroskeptické strany UKIP. ZDE

Velká Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti," konstatoval v předvečer výročního stranického sjezdu britské Konzervativní strany ministr kultury Sajid Javid. "Vůbec se toho nebojím," dodal.

Britský konzervativní premiér David Cameron chce usilovat o znovuzvolení v britských všeobecných volbách v květnu 2015 na základě příslibu, že "nově vyjedná" britské podmínky členství v EU a uspořádá pak v Británii referendum, zda má země zůstat členskou zemí EU.

Britským konzervativcům, ale i britským labouristům, vážně šlape na paty euroskeptická, ultrapravicová strana UKIP. Je atraktivní zejména pro manuální pracovníky a nevzdělanější, nižší společenské vrstvy.

Nigel Farage, šéf strany UKIP, tvrdil na výročním sjezdu své strany, že odchodem z EU Británie a snížením zahraniční pomoci ušetří prostřednictvím daňových škrtů 12 miliard liber. Farage chce také zrušit v Británii dědickou daň a snížit nejvyšší daňové pásmo pro nejbohatší z 40 na 35 procent. Strana UKIP chce také snížit přistěhovalectví do Británie o 80 procent, dovolit zaměstnavatelům, aby diskriminovali zahraniční zaměstnance, zavést kontroly příchozích cizinců a zakázat jim příchod do země, pokud jsou nemocní. Britští občané mají také podle UKIP dostat přednost při pasovém odbavování na letištích.

Farage se také pokusil rasisticky využít nedávného skandálu ze severoanglického Rotherhamu, kde vyšlo najevo, že síť převážně asijských mužů sexuálně zneužívala zranitelné nezletilé dívky.

O síle xenofobní nenávisti v dnešní Anglii (Skotsko jí postiženo není) svědčí do určité míry hystericky nenávistné komentáře na adresu Čechů, Slováků a Poláků pod článkem informujícím nepříliš kompetentně, že ČR, Slovensko a Polsko se bude dožadovat u EU, aby Británie uhradila podporu v nezaměstnanosti pro Čechy, Slováky a Poláky, kteří v Británii pracovali, platili si tam sociální pojištění, pak o zaměstnání přišli a vrátili se do domovské země. Na základě zákona EU má Británie povinnost, na základě zaplacených příspěvků sociálního pojištění, přispět na podporu v nezaměstnanosti některých těchto osob po dobu 3-5 měsíců. Článek o tomto problému však vyvolal na diskusním fóru pod článkem u mnohých, i údajně "levicově" zaměřených čtenářů listu Guardian pozoruhodnou protičeskou, protislovenskou a protipolskou xenofobní hysterii.

Pokud by Británie hlasovala o odchodu z Evropské unie, velmi zajímavou otázkou je, jak by reagovalo Skotsko, které není postiženo euroskeptickými a antiimigračními náladami.

Zdroje v angličtině: ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
8178

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014