V Hongkongu se konají obří prodemokratické demonstrace

30. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Centrum Hongkongu ovládlo obrovské množství prodemokratických demonstrantů. Davy v pondělí zablokovaly hlavní ulice města od finanční čtvrti Central až po barovou čtvrť Wanchai. Desítky tisíc demonstrantů se nahromadily v Admiralitě, kolem vládních budov, takže bylo obtížné množstvím demonstrantů pod mrakodrapy vůbec projít.

Někteří tomu říkají "deštníková revoluce", protože demonstranti se skrývají pod deštníky před útoky policie slzným plynem, a také před ostrým sluncem během dne.

V pondělí večer policie zmizela a mezi demonstranty zavládla víceméně sváteční nálada. Účastníci svítili svými telefony a zpívali revoluční píseň z muzikálu vzniklého podle románu Victora Huga Bídníci.

Hongkong má v rámci "jediné země, dvou systémů" na rozdíl od kontinentální Číny dost velkou míru autonomie a bylo mu přislíbeno, že volba nového správce provincie r. 2017 se bude konat prostřednictvím zcela všeobecných voleb.

Demonstranti však nyní zuří nad rozhodnutím Pekingu vetovat kandidáty do hongkongských voleb a protestují proti tomu, co považují za pokusy Pekingu zlikvidovat svobodu provincie.

Mnozí demonstranti se k demonstracím přidali až v pondělí na protest proti dosavadním pokusům policie předchozí demonstrace potlačit.

Jsou to největší prodemokratické demonstrace v Číně za posledních pětadvacet let a není jasné, jak budou úřady reagovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10698

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014