V Hongkongu se konají obří prodemokratické demonstrace

30. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Centrum Hongkongu ovládlo obrovské množství prodemokratických demonstrantů. Davy v pondělí zablokovaly hlavní ulice města od finanční čtvrti Central až po barovou čtvrť Wanchai. Desítky tisíc demonstrantů se nahromadily v Admiralitě, kolem vládních budov, takže bylo obtížné množstvím demonstrantů pod mrakodrapy vůbec projít.

Islámský stát ohrožuje Bagdád, Iráčani a Kurdové nemají žádné zbraně

30. 9. 2014

čas čtení 4 minuty



Jon Snow: "Pokud jsme kdy potřebovali vaše modlitby, je to teď." To jsou slova kanovníka Andrewa Whitea, z anglikánské církve v Bagdádu, který se obává, že extremisté z Islámského státu se nyní přibližují k iráckému hlavnímu městu. Oblast kolem iráckého hlavního města se stala terčem zuřivých bojů. Extremisté z IS nyní ovládají velkou část území na západ od Bagdádu. Letecké údery a pozemní obrana údajně zabránily postupu Islámského státu v městě Amariya al-Fallujah přibližně 40 km od iráckého hlavního města. Bojuje se ale stále kolem města Fallujah a také na severu Iráku. Náš zahraničně politický korespondent Jonathan Rugman je u kurdských bojovníků jen několik metrů od frontové linie u Kirkuku.

Jonathan Rugman: Říká se, že Kurdové nemají žádné přátele než hory. A tady vidíte proč. Pod námi je samozvaný chalífát takzvaného Islámského státu. Avšak Kurdové, kteří proti němu bojují, říkají, že je to směsice křesťanských a muslimských vesnic, odkud všichni uprchli v panice. Ve vzdálenosti je Mosul, druhé největším město v Iráku, které padlo v červnu. Velitelé tu tvrdí, že jsou v ofenzívě. Ve skutečnosti jen zadržují pokrok džihádistů. Tento kulomet se zasekával. A zbraně přislíbené západními zeměmi zatím nedorazily.

Britští konzervativci omezí svobodu projevu

30. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Radikálním islámským extremistům a neonacistům má být podle nových plánů vládnoucích britských konzervativců zakázáno, aby veřejně šířili své názory a vystupovali v televizi. Připomíná to cenzuru, kterou praktikovala vůči severoirským nacionalistům Margaret Thatcherová. Za její vlády bylo zakázáno, aby se v televizi vysílal hlas šéfa severoirské politické strany Sinn Féin Gerryho Adamse a dalších představitelů severoirských republikánů. Novináři tehdy sice směli odvysílat jeho záběry, ale jeho výroky směli jen parafrázovat. Posléze se ustálila absurdní praxe, že televizní interview s Gerrym Adamsem a s jinými irskými republikány byly dabovány - herci s irským přízvukem.

"Válka je příměří"

30. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Reportáž ukrajinské televize Inter z bojů o doněcké letiště ukazuje, jak se to má s příměřím uzavřeným v Minsku. Boje na východě Ukrajiny postupně nabývají na intenzitě a vracejí se pomalu na úroveň před Minskem. Bojuje se u letiště v Doněcku, u Debalceva, Mariupolu a řady dalších sídel; sabotážní skupiny útočí na infrastrukturu u Charkova a Oděsy. Válka pokračuje. Jen se jí prostě říká příměří.

Klesající kurs rublu ohrozí ruský finanční systém

30. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokračující pokles kursu rublu se přiblížil k psychologické hranici 40 rublů za dolar. Nicméně centrální banka nespěchá s podporou měny. A co více, potvrzuje stávající plán na přechod k volně plovoucímu kursu. Západní ekonomové se však domnívají, že takový volně plovoucí kurs ohrožuje ruskou finanční stabilitu.

Náklady na válku s "Islámským státem" mohou dosáhnout až 22 miliard ročně

30. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na realizaci ozbrojených operací USA proti teroristické organizaci "Islámský stát" bude třeba v závislosti na intenzitě bojů vynaložit každoročně částku 2,4 - 22 miliard dolarů. To je závěr šetření zkoumajícího náklady operace v Sýrii a Iráku, které zveřejnilo Centrum strategických a rozpočtových hodnocení (CSBA).

Islámský stát posiluje bombám navzdory

30. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy tento týden zesílily vojenské operace v Iráku a Sýrii, kde byla minulý týden zahájena vzdušná kampaň. Terčem bombardování se staly obilná sila, ropná zařízení a další pozice a cíle džihádistů z Islámského státu (IS) na severu a východě země. Vedle ztrát na životech radikálů se hovoří o neznámém počtu civilních obětí bombardování, a to ve městech Mandžib, Rakka, Idlib a Aleppo a jejich okolí. Mezitím bylo v Iráku, který je Američany bombardován téměř dva měsíce, nasazeno 200 amerických vojáků a jejich celkový počet nyní dosahuje 1400. Zdá se, že letecká kampaň radikály z IS v Iráku nikoliv paradoxně posiluje, jelikož jejich řady v průběhu uplynulých týdnů povážlivě zesílily.

Potřebuje Německo více utrácet za zbrojení?

30. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Německo má vážné problémy s technickým stavem vybavení svých ozbrojených sil. Pronásledují je problémy s letadly, vrtulníky, loděmi i tanky. Panuje nedostatek náhradních dílů. Ministerstvo takřka deset let řešilo problém s minomety. Obvyklá reakce na zprávy o zmíněných potížích zní: "Potřebujeme více peněz". Je to ale skutečně vyčerpávající odpověď?

Počítačová hra na budování koalic s co největší plochou na glóbu

29. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sleduji poměrně podrobně z různých zdrojů příběh bojů proti tzv. "Islámskému státu" (IS). Před rokem jsem na Facebooku komentoval úvahy amerických představitelů o bombardování al-Asadova režimu kvůli chemickému útoku v Ghútě jako cestu k "novému Tálibánu". Dnes, když tento "nový Tálibán" vznikl, moc nerozumím tomu, proč všichni zároveň tvrdí 1. že musí být zničen, že zničit ho lze jen pozemními operacemi, ale 2. že ho bude západní koalice mnoha států "jen" bombardovat -- což pro IS znamená dobrý důvod pro sjednocení s jinými islamisty a vytažení praporu boje proti ďáblovi na Západě.

Spojené státy přístupem k vojenské pomoci dál destabilizují Ukrajinu

29. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Američtí důstojníci mimo službu během minulých dní poskytli výcvik ukrajinským dobrovolnickým ozbrojeným formacím. Dodané know-how se nyní bude dále šířit prostřednictvím tří regionálních center ZDE.

Ukrajinské armádě se přitom žádné podstatné západní pomoci nedostává. Obdržela až dosud pouze "neletální" vybavení a jídlo.

NE sankcím, Ano míru!

29. 9. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Projev Jana Kavana na demonstraci na Václavském náměstí v Den nezávislosti.

Je jasné, že tady se nemusíme navzájem přesvědčovat, že sankce jsou absurdní, nesmyslné, škodlivé a kontraproduktivní. Jsem ale velmi potěšený faktem, že premiér české vlády je nepodporuje a velmi jsem uvítal výzvu prezidenta Zemana, aby byly sankce zcela zrušeny. Po mnoha letech trapných pravicových vlád je úlevou, že se nemusím stydět za nejvyšší představitele. Osobně jsem rád, že prezident Zeman pronesl svůj zásadní projev v Řecku, tedy v zemi, s níž jsem v roce 1999 vyjednal česko-řeckou mírovou dohodu, která přispěla k ukončení bombardování bývalé Jugoslávie.

Miloš Zeman si pro svůj projev půjčil i metaforu, kterou předtím použil ředitel jeho zahraničního odboru Hynek Kmoníček, tedy, že Ukrajina je chřipkou. S tím a nepovažuji to za bagatelizaci neboť je jasné, že podceňovaná a neléčená chřipka může značně oslabit organismus, který se pak není schopen účinně bránit rakovině, tedy radikálům z Islámského státu.

O revoluci před čtvrt stoletím ve středovýchodní Evropě

29. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Oddělení pozdního socialismu a postsocialismu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Oddělení pro studium moderní české filozofie Filozofického ústavu AV ČR si Vás dovolují pozvat na mezinárodní vědeckou konferenci *1989: Thinking Revolution in East-Central Europe, která se uskuteční ve dnech 2. a 3. října 2014 ve Vile Lanna, V Sadech 1, Praha 6.

Konference představí revoluci roku 1989 jako námět rozličných myšlenkových a politických konceptů a zdůrazní tak širší souvislosti událostí, které před 25 lety zásadně ovlivnily vývoj zemí střední a východní Evropy.

VíceZDE

Britská Konzervativní strana se octla v chaosu

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V předvečer svého výročního stranického sjezdu se britská Konzervativní strana octla v krizi. Její ministr pro občanskou společnost rezignoval, poté, co rozeslal ze svého mobilu explicitní fotografii svých genitálií. Těsně před sjezdem, v sobotu, také veřejně přeběhl za poslední měsíc už druhý konzervativní poslanec k euroskeptické straně UKIP.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje zlepšení vztahů s USA

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Lavrov tvrdí, že Západ roznítil konflikt na Ukrajině ve svém vlastním zájmu, avšak Moskva chce vztahy s Washingtonem zlepšit

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje "reset", tj. obnovení dobrých vztahů se Spojenými státy, poté, co se západní politikové vyjádřili, že jejich sankce mohou být zrušeny, pokud Rusko bude na Ukrajině pracovat ve prospěch míru.

FRANCIE:

Nacionální fronta Marie Le Penové získala dvě křesla v horní komoře parlamentu

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová Nacionální fronta Marie Le Penové zaznamenala už třetí zásadní politický úspěch. V neděli získala svá první dvě křesla v horní komoře francouzského parlamentu, v Senátu, zatímco vládnoucí socialisté a jejich levicoví spojenci přišli o svou většinu ve prospěch pravicových stran.

Obě získaná senátní křesla zastupují jižní Francii, kde je Nacionální fronta velmi populární. Je to už třetí potupná volební porážka pro Socialistickou stranu, kterou rozčarovaní voliči trestají, zatímco podpora Nacionální fronty stoupá. Letos v březnu zvítězila strana Le Penové ve více než deseti městských komunálních úřadech. O dva měsíce poté se umístila jako první v eurovolbách. Z jednoho průzkumu veřejného mínění vyplývá, že by Le Penová mohla teoreticky porazit při příštích prezidentských volbách v roce 2017 francouzského prezidenta Françoise Hollandea.

Podrobnosti v angli ZDE

Rusko chce použít svůj rezervní fond k stimulaci svého stagnujícího hospodářství

28. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko uvažuje o tom, že v roce 2015 poprvé použije svůj rezervní fond, vytvářený z ropných zisků, ke stimulaci své stagnující ekonomiky mj. v důsledku západních hospodářských sankcí. Sankce totiž vedou k úprku zahraničního kapitálu z Ruska a k nedostatku investic pro domácí ruské firmy. V září 2014 mělo Rusko v tomto rezervním fondu 92 miliard dolarů. Ruská vláda uvažuje, že začne z rezervního fondu půjčovat dolary ruskému podnikatelskému sektoru. Rusko už přislíbilo, že vytvoří mnohamiliardový dolarový nouzový fond pro ruské firmy, postižené západními sankcemi. Vyplývá z toho, že se Rusko připravuje na dlouhé období hospodářské izolace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O protičeské xenofobii v britské veřejnosti

Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti"

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, sobota 16.00: Konzervativní poslanec Mark Reckless oznámil na sjezdu euroskeptické strany UKIP (za skandování účastníků "UKIP, UKIP!!"), že odchází z Konzervativní strany a přechází do strany UKIP. Vyvolal tak ve svém volebním okrsku v Rochesteru a Stroodu doplňovací volby. V posledních několika týdnech je to už druhý konzervativní poslanec, který opustil Konzervativní strany a vstoupil do protiimigranstké a tvrdě euroskeptické strany UKIP. ZDE

Velká Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti," konstatoval v předvečer výročního stranického sjezdu britské Konzervativní strany ministr kultury Sajid Javid. "Vůbec se toho nebojím," dodal.

Britský konzervativní premiér David Cameron chce usilovat o znovuzvolení v britských všeobecných volbách v květnu 2015 na základě příslibu, že "nově vyjedná" britské podmínky členství v EU a uspořádá pak v Británii referendum, zda má země zůstat členskou zemí EU.

Jestliže Anglie bude chtít hlasovat pro odchod z EU, Skotsko bude v EU chtít zůstat

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Jestliže londýnská vláda nesplní příslib radikální decentralizace Skotska, který učinili angličtí politikové těsně přes skotským referendem, v důsledku tlaku euroskeptické strany UKIP na ohrožené konzervativce, to by vedlo ve Skotsko k "opravdu hněvivé reakci", varovala nominovaná nové šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon v rozhovoru pro týdeník Observer. A pokud by pak Anglie hlasovala pro odchod z Evropské unie, zatímco Skotsko by hlasovalo pro setrvání v EU, znamenalo by to, že Skotská nacionální strana by do svého programu pro volby r. 2016 byla nucena zařadit další referendum o nezávislosti.

BRITÁNIE:

45% konzervativních komunálních radních by dnes hlasovalo pro odchod Británie z EU

28. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pozoruhodný průzkum o hodnotovém systému současných anglických konzervativců zveřejnil list Sunday Politics.

  • 45% anglických konzervativních radních z komunálních úřadů by hlasovalo pro odchod Británie z EU, kdyby se o tom zítra konalo celostátní referendum. 39% by hlasovalo pro setrvání Británie v EU.
  • 30% konzervativních radních podporuje volební pakt s euroskeptickou ultrapravicovou stranou UKIP, 63% je proti tomu.
  • 31% konzervativních radních souhlasí s tím, že David Cameron legalizoval sňatky homosexuálů, 60% je proti tomu.
  • 86% konzervativních radních zastává názor, že imigrace do Británie je příliš vysoká.
  • 49% konzervativních radních přiznává, že dochází ke globálnímu oteplování, ale člověk "to nezpůsobuje".
  • 56% konzervativních radních zastává názor, že dosavadní vládní škrty, které provádí Konzervativní strana, nejsou dost drastické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International:

Řízení EU proti České republice za diskriminaci ve školách je vítězstvím pro právo, spravedlnost a pro Romy

27. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Organizace Amnesty International vítá zprávu Evropské komise, která oznámila, že použije proti České republice své pravomoci na zahájení procedury týkající se porušení zákona. Česká republika totiž porušuje protidiskriminační zákony Evropské unie.

"Už dlouhá léta dokumentuje Amnesty International systematickou diskriminaci romských dětí v českých školách. Česká vláda však dosud nepodnikla efektivní kroky k prevenci a řešení tohoto problému," konstatoval Nicolas J. Berger, ředitel úřadu Amnesty International pro evropské instituce.

"Svým rozhodnutím zahájit proceduru pro porušení zákona vyslala Evropská komise České republice a dalším státům jasný signál, že systematická diskriminace Romů nebude tolerována."

Dmytro Potěchin:Jak jsem přežil věznění v Doněcku

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

7. srpna, několik hodin poté, co přicestoval do proruskými separatisty ovládaného Doněcku, vytáhl tam Dmytro Potěchin, aktivista z Kyjeva, před Liverpoolským hotelem svůj fotoaparát. Byla to velká chyba, píše deník Financial Times. Objevil se vzbouřenec se samopalem a požadoval Potěchinův občanský průkaz. Povšiml si, že má Potěchin trvalé bydliště v Kyjevě, tak ho sebral, dal mu na hlavu pytel a odvedl ho do prázdného hotelu, kde byl Potěchin vězněn přes noc.

Po krátkém výslechu následujícího dne byl Potěchin odveden do tzv. "izolátoru", do suterénu v kulturním středisku v Doněcku, které vzbouřenci proměnili ve svou bezpečnostní základnu a vězení. Byl tam pak vězněn 48 dní, násilně nucen k práci, byl zastrašován a ponižován.

Naivita, nebo demagogie?

27. 9. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

V současnosti se ve sdělovacích prostředcích propírá to, že mají být zrušeny poplatky u lékařů a v lékárnách. Je zajímavé, že tyto komunikační prostředky vedou dialog většinou s těmi, kteří se zrušením nejsou spokojeni, protože se na jeho zavedení a udržování podíleli. Argumenty při jeho zavádění byly různé, často málo přesvědčivé nebo rovnou hloupé.

Na okraj kolapsu blízkovýchodního mírového procesu

27. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Palestinsko-izraelský konflikt byl velmi dlouho vnímán coby hlavní téma blízkovýchodní politiky, k němuž se prakticky všechna ostatní témata nějakým způsobem vztahují. Tak byl tento konflikt chápán také americkým ministerstvem zahraničí, jehož dosluhující podnájemník John Kerry si vytyčil jako osobní cíl "vyřešit" jej v trojstranných rozhovorech.

Reflexe mediální reflexe a maskovaný soukromý zájem

26. 9. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 32 minut

poznámky každoročního účastníka konference Mediální reflexe, pořádané Radou pro rozhlasové a televizní vysílání ve dnech 23. - 24. 9. 2014 v Telči jako doplněk reportáže a kritického hodnocení téhož v článku Bohumila Kartouse.

Konference, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pořádala v Telči, přinesla reflexi mediálního vnímání politiky posledního roku a naznačila problémy, se kterými se potýká nejen RRTV jako nezávislý regulátor, ale i jednotliví provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání. Fakt, že se většinou hovořilo o televizi, vyplýval z její významnější role při prezentaci a konfrontaci politiků, nikoliv proto, že by už byl rozhlas mrtev. Hovořilo se o ochraně dětí, ochraně znevýhodněných i ochraně diváků před manipulacemi. Kupodivu, politiků zde bylo poskrovnu. Přijel bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS), bývalý starosta města Telč, senátor a ministr kultury ČR Václav Jehlička (KDU-ČSL, v současnosti TOP 09), nyní člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, bývalá poslankyně KSČM a dnes členka Rady České televize Ivana Levá, náměstkyně ministra kultury a členka RRTV Kateřina Kalistová (ČSSD) a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

Politici až na Langera většinou mlčeli a poslouchali...

Důsledky rozšiřování Černomořské flotily, aneb Výzva NATO na jižním křídle

26. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Zcela nezávisle na ukrajinské krizi a již v únoru 2013 byl oznámen ruský úmysl dosáhnout trvalé vojenské přítomnosti ve Středozemním moři ZDE. Motiv získání přístupu k teplým jižním mořím se v imperiálních snech ruských elit s až nudnou pravidelností vrací od 18. století a jeho vzkříšení tedy těžko může překvapit. Jinou věcí je však nová dynamika plánů, kterou odstartovala anexe Krymu.

Fízl a demokratura

26. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na široce medializovaném sporu poslance Kalouska a poslance Ondráčka o to, zda Kalousek smí říkat Odráčkovi na půdě Sněmovny "komunistický fízl", lze jasně vidět, co nám zbylo z boje proti minulému režimu -- a taky to, komunisté jsou ještě 25 let po listopadu 1989 silnou sněmovní frakcí. Je to podobné, jako by si poslanec 25 let po konci války, tedy v roce 1970, všiml, že jeho poslanecký kolega pracoval v protektorátní policii a začal z toho dělat aféru.

Dávivý reflex českých komentátorů

26. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Čeští komentátoři ohýbají mezinárodní právo tak, aby byla americká vzdušná kampaň proti Islámského státu pro obecenstvo přijatelná. Nejde samozřejmě o nic nového -- pouze kulisy a události se mění, jádro však zůstává. Problém zeje ale v tom, že pokud na ostatních vyžadujeme, aby plnili mezinárodní normy, musíme tak činit v první řadě my sami. Vojenský zákrok proti Islámskému státu, ať mohou být jeho katani ke svým obětem sebekrutější, proto musí dané normy splňovat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36207