Dmytro Potěchin:Jak jsem přežil věznění v Doněcku

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

7. srpna, několik hodin poté, co přicestoval do proruskými separatisty ovládaného Doněcku, vytáhl tam Dmytro Potěchin, aktivista z Kyjeva, před Liverpoolským hotelem svůj fotoaparát. Byla to velká chyba, píše deník Financial Times. Objevil se vzbouřenec se samopalem a požadoval Potěchinův občanský průkaz. Povšiml si, že má Potěchin trvalé bydliště v Kyjevě, tak ho sebral, dal mu na hlavu pytel a odvedl ho do prázdného hotelu, kde byl Potěchin vězněn přes noc.

Po krátkém výslechu následujícího dne byl Potěchin odveden do tzv. "izolátoru", do suterénu v kulturním středisku v Doněcku, které vzbouřenci proměnili ve svou bezpečnostní základnu a vězení. Byl tam pak vězněn 48 dní, násilně nucen k práci, byl zastrašován a ponižován.

"Dostávali jsme ovesnou kaši a studenou polévku, pokud se to tak dá označit, dvakrát denně, když to čas dovolil," uvedl Potěchin. "Spali jsme na podlaze na polystyrénu. Byly nás stovky."

Potěchin se vydal do Doněcku, aby vyšetřil obvinění, že ukrajinské jednotky ostřelují civilní obytné oblasti. Plánoval o tom napsat článek do jednoho kanadského časopisu. Jinými vězněnými rukojmími byli nejrůznější lidé, od podnikatelů až po narkomany. Na vězně bylo pravidelně naléháno, aby vzbouřencům poskytli peníze. Jeden místní podnikatel byl propuštěn poté, co souhlasil, že koupí separatistům uniformy.

Mnoho vězňů bylo zastrašováním donuceno vstoupit do vzbouřeneckých jednotek anebo dělat nucené práce, jako bylo čištění ulic, kopání zákopů, převážení ukradených automobilů a přenášení dělostřeleckých granátů.

Rukojmí měli také podezření, že jsou používáni jako lidské štíty, jejichž cílem bylo zabránit ukrajinským jednotkám ve střelbě.

Rukojmí měli jen omezený přístup k vodě a na záchod. Proto si byli nuceni vybudovat provizorní záchody.

"Jiní vězni byli pravidelně brutálně biti," svědčí Potěchin. "Slyšeli jsme je, jak řvou ve vedlejších místnostech, a pak se k nám vraceli, celí od krve."

S Potěchinem věznitelé zacházeli relativně dobře, udeřili ho do hlavy jen jednou a vystřelili na něho jen jednou. Asi proto, spekuluje, že byl submisivní. Snažil se zatahovat vyšetřovatele do diskusí a přimět je k uvažování podle zdravého rozumu.

"I když tvrdili, že bojují proti nacistům," - kteří, podle ruské propagandy, ovládli Kyjev - "sami jsou mírnou verzí nacistů," řekl Potěchin. "Ruské nacionalistické názory je vedou k extremnímu násilí, nenávisti a nesnášenlivosti vůči západní kultuře, homosexuálům a katolíkům. Důsledek vymývání mozků ruskou televizí je vážnější, než jsem si dokázal kdy představit."

Rusko popřelo, že by se na zadržování rukojmích proruskými vzbouřenci jakkoliv podílelo, a uvedlo, že někteří ruští novináři byli uneseni prokyjevskými jednotkami. Ruská média také uvedla, že ukrajinské úřady se dopouštěly porušování lidských práv.

Potěchin byl náhle propuštěn tento týden, když byl odvezen na vzbouřenecké ministerstvo bezpečnosti. Vyšetřovatel na ministerstvu mu řekl, že jeho věznění bylo "chyba", a naléhal na něj, aby o podrobnostech svého věznění hovořil "objektivně".

Deník Financial Times se pokusil telefonicky spojit se vzbouřeneckým vyšetřovatelem Dmytryje Potěchina. Telefon nikdo nebral a mluvčí doněckých separatistů pak konstatoval, že "Informace telefonem nepodáváme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10278

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014