Britská Konzervativní strana se octla v chaosu

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V předvečer svého výročního stranického sjezdu se britská Konzervativní strana octla v krizi. Její ministr pro občanskou společnost rezignoval, poté, co rozeslal ze svého mobilu explicitní fotografii svých genitálií. Těsně před sjezdem, v sobotu, také veřejně přeběhl za poslední měsíc už druhý konzervativní poslanec k euroskeptické straně UKIP.

Poslanec Konzervativní strany za Rochester a Strood Mark Reckless oznámil na končícím výročním sjezdu strany UKIP, že od konzervativců přechází k UKIPu. Je to už druhý konzervativní poslanec, který stranu opustil a přešel ke straně UKIP poté, co Douglas Carswell, bývalý konzervativní poslanec za Clacton, přešel před několika týdnu k UKIPu s tím, že prý konzervativci neusilují dostatečně vážně o reformu Evropské unie.

Odcházející Reckless uvedl na sjezdu UKIPu za bouřlivého potlesku delegátů, že vedení Konzervativní strany je "součástí problému, který brání naší zemi v rozvoji". Voliči jsou podle Recklesse "okrádáni a lže se jim" ohledně Evropy a imigrace.

Hned poté vyšlo najevo, že Brooks Newmark, milionář, přítel amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, otec pěti dětí a aktivista za zvýšení role žen v politice, odstoupil z vlády poté, co ho novinář z listu Sunday Mirror vydávající se za mladou dívku, přiměl, aby mu poslal svou explicitně sexuální fotografii, na níž v pyžamu odhalil své genitálie.

Na začátku svého výročního sjezdu je tak Konzervativní strana ohrožena útokem od ultrapravicové euroskeptické strany UKIP, zároveň o ní vznikl skandál, že mají zřejmě její vládní představitelé problém s chováním vůči veřejnosti.

Umírnění konzervativci varovali, že by nebylo dobré, kdyby se Konzervativní strana svým programem posunula směrem k UKIP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9700

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014