USA, EU a Čína se "blíží ekonomické krizi"

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři velká světová ekonomická centra - USA, EU a Čína - se přibližují vážnému kolapsu cen aktiv, protože jejich ekonomické modely preferují spotřebu před produktivitou, varuje dánský ekonom.

"Stále nejsme dost moudří na to, abychom si uvědomili, že stávající model je "letadlo" směřující k nevyhnutelnému "minskiánskému momentu" [podle teorie ekonoma Hymana Miskyho vysvětlující finanční nestabilitu akumulací dluhu v nevládním sektoru]", tvrdí Steen Jacobsen, hlavní ekonom dánské investiční banky Saxo Bank. O "minskiánském momentu" poprvé hovořil koncem 90. let ekonom společnosti Pimco Paul McCulley.

Neudržitelné zadlužení způsobí podle Jacobsena krach a dojde k němu tehdy, až výnosy z aktiv nepostačí k zaplacení dluhové služby. Nepředložil žádný časový rámec, ale tvrdí, že centrální banky a politici zametli problém obrovských dluhů pod koberec a vrátí se v podobě nízké inflace nebo dokonce deflace.

Stávající postupy vedou k životu ve vydluženém čase a odkládání problémů vyvolaných strukturálními faktory. Ale podle Jacobsena se dynamika mění a nelze již dlouho takto postupovat.

Růst produktivity v USA je podle Jacobsena nízký a nedostatečný růst je kompenzován rostoucím dluhem. Jacobsen se domnívá, že kdyby USA udržely produktivitu z období před rokem 1970, měly by o 55% vyšší HDP a současný dluh by snadno zvládly. Protože se však staly ekonomikou služeb a velkou roli v ní hraje internet, zvýšila se spotřeba za současného zpomalení růstu produktivity. Nikdo to však podle něj neřeší.

"Naděje není dobrá politika a patří do kostela, ne do reálné ekonomiky," tvrdí ekonom.

Mnozí ekonomové se domnívají, že Jacobsen je příliš skeptický.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13781

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014