Abbás žádá konec okupace, oznámil konfrontační diplomatický kurs

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident Palestinské autonomie Mahmúd Abbás v pátek na půdě OSN označil léta trvající jednání s Izraelem za selhání, žádal okamžité ukončení izraelské okupace a prohlásil, že nastal čas palestinské nezávislosti.

Oznámil také, že Palestinci budou žádat vyšetření toho, co označil za padesátidenní "genocidní válku" v Gaze, Mezinárodním trestním soudem. Válka vedla k zabití 2 140 Palestinců, většinou civilistů, z toho více než 460 dětí, a pásmo Gazy zanechala v troskách.

"Je to okupace, která musí teď skončit. Je tu lid, který musí být neprodleně osvobozen," řekl Abbás v projevu k Valnému shromáždění OSN. "Nadešla hodina nezávislosti státu Palestina."

Abbás nicméně nestanovil žádnou lhůtu pro zřízení palestinského státu, poté co jedna z čelných představitelek Organizace pro osvobození Palestiny Hanan Ašrávíová naznačila, že by k tomu mělo dojít k roku 2017.

Zdroj blízký izraelskému premiérovi Netanjahuovi označil Abbásův projev za "podněcující nenávist a prolezlý lží". "Muž míru takto nemluví," řekl zdroj. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman projev označil za "diplomatický terorismus".

"Budoucnost navrhovaná palestinskému lidu izraelskou vládou je v nejlepším případě izolovanými ghetty pro Palestince na fragmentovaném území," řekl Abbás. V nejhorším případě by podle něj šlo o "nejodpornější formu apartheidu".

Podle Abbáse bude Radě bezpečnosti předložen návrh rezoluce vypracovaný arabskými zeměmi, který by měl usilovat o finální dohodu s Izraelem na dvoustátním řešení.

Je málo pravděpodobné, že taková rezoluce získá v Radě podporu, zejména pokud jde o USA, které opakovaně vetují rezoluce, jež považují za "protiizraelské".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8924

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014