Lídr "Islámského státu" oznámil úmysl rozšířit "chalífát" za hranice Iráku a Sýrie

14. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

"Islámský stát" zveřejnil nahrávku, na níž jeho lídr al-Baghdádí nastiňuje plány rozšířit svůj vliv za hranice Iráku a Sýrie. Zpráva následuje po nedávných pověstech o tom, že byl Baghdádí zraněn nebo zabit.

Sedmnáctiminutová audionahrávka byla zveřejněna na webu včera a muž, jímž má být Abú Bakr al-Baghdádí, v ní hovoří o plánech rozšířit vliv do arabského světa a bojovat do posledního muže.

Projev se objevil několik dní po pověstech, že byl lídr islamistů zraněn nebo zabit při americkém náletu v severozápadním Iráku. USA, které na jeho hlavu vypsaly odměnu deseti milionů dolarů, v úterý prohlásily, že nemohou potvrdit jeho osud.

Není zřejmé, kdy byla nahrávka pořízena. Není v ní zmínka o náletu, který měl Baghdádí přežít, avšak hovoří se v ní o rozhodnutí Baracka Obamy z minulého týdne rozmístit dalších 1 500 vojáků v Iráku.

Nelze také bezprostředně ověřit autenticitu nahrávky. Zpravodajské agentury nicméně upozorňují, že nahrávka odpovídá dříve zveřejněným.

/Pokud jde o autentickou nahrávku, Baghdádí v ní tvrdí, že mezinárodní kampaň selhává a islamisté povedou "svatou válku" všude, zejména však v Saúdské Arábii a Jemenu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8256

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014