BBC Radio Four odvysílá na Nový rok celou Tolstého Vojnu a mír

27. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

BBC Radio Four, stanice specializující se na mluvené slovo, zpravodajství, publicistiku a rozhlasové drama, bude 1. ledna 2015 vysílat desetihodinovou rozhlasovou dramatickou adaptaci Tolstého románu Vojna a mír, a to od 9 od ráno do 21.30 večer. Jednotlivá pokračování dramatu budou pouze každou hodinu přerušována krátkými zprávami. Ředitelka Radio Four charakterizovala Vojnu a mír za zřejmě "nejlepší knihu, jaká kdy byla napsána".

Je to dosud největší prostor, jaký Radio Four poskytlo rozhlasovému dramatu. V roce 1995 vysílala tato stanice rozhlasovou dramatickou adaptaci dokumentárního románu z druhé světové války od Lena Deightona, nazvaného Bomber (Bombardér), a to po dobu několika hodin. V roce 2000 vysílalo Radio Four nepřetržitě dne 26. prosince po dobu osmi hodin román Harry Potter a filozofův kámen. Knihu četl herec Stephen Fry.

Rozhlasová dramatizace Vojny a míru se natáčela měsíc. Vysílání budou doprovázet další doprovodné služby jako zprávy na Twitteru, a stránky na internetu věnované rodinnému rodokmenu jednotlivých postav románu, historickým dobovým informacím a doprovodnému komentáři, který má pomoci posluchačům, který Tolstého román řádně neznají. Rozhlasová dramatizace bude posléze k dispozici na iPlayeru a bude se opakovat ve vysílání v šedesátiminutových pokračováních každou sobotu během následujících deseti týdnů.

V lednu 2015 začne televize BBC natáčet televizní adaptaci románu Vojna a mír, která se bude vysílat ke konci roku 2015. Herecké obsazení dosud nebylo zveřejněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2014