Diskuse v rozhlase BBC s posluchači:

Nemáte na živobytí?

10. 12. 2014

čas čtení 8 minut

Poté, co se tento týden vyjádřil arcibiskup canterburský, že ho šokuje chudoba lidí v Anglii víc než v Africe, a po zveřejnění studie, kterou si objednala anglikánská církev, že skoro milion lidí v Británii závisí na rozdávání potravin zadarmo, dominuje toto téma britským médiím. V úterý vysílal rozhlas BBC ve spotřebitelském pořadu You and Yours telefonní diskusi s posluchači na téma chudoby a jakou s tím mají zkušenost. Kdy bude něco takového vysílat Český rozhlas?

Zde je ukázka z pořadu BBC:

Moderátorka: Za posledních šest let se váš plat pravděpodobně zvýšil o méně, než o kolik se zvýšily náklady na živobytí. Co to znamenalo pro vás? Zavolejte na číslo 03700 100444, pokud byste o tom chtěli pohovořit, anebo nám můžete poslat email. Před okamžikem nám zatelefonoval Pete:

Poté co se tento týden vyjádřil arcibiskup canterburský, že ho šokuje chudoba lidí v Anglii víc než v Africe, a po zveřejnění studie, kterou si objednala anglikánská církev, že skoro milion lidí v Británii závisí na rozdávání potravin zadarmo, dominuje toto téma britským médiím. V úterý vysílal rozhlas BBC ve spotřebitelském pořadu You and Yours telefonní diskusi s posluchači na téma chudoby a jakou s tím mají zkušenost. Kdy bude něco takového vysílat Český rozhlas?

Zde je ukázka z pořadu BBC:

Moderátorka: Za posledních šest let se váš plat pravděpodobně zvýšil o méně, než o kolik se zvýšily náklady na živobytí. Co to znamenalo pro vás? Zavolejte na číslo 03700 100444, pokud byste o tom chtěli pohovořit, anebo nám můžete poslat email. Před okamžikem nám zatelefonoval Pete:

Pete: Má to na nás opravdu tvrdý dopad. Například, telefon pro nás byl nedávno velký šok. V posledních dvou dnech nám přišel účet od firmy Virgin. Jednu část toho účtu zvyšují o 46,53 liber a pevná linka stojí o asi 24 liber více. Celkem je to přes 70 liber ročně. Jen za telefon. Tak jsem vytáhl starý papiňák z garáže, který jsme nepoužívali už mnoho let. Tak jsme ho začali používat a kupujeme horší kvalitu masa. Vaříme ve velkém a dáváme to do mrazáku. Taky se snažíme nepoužívat troubu ani gril, nic, co využívá příliš mnoho energie. Normálně bychom o tom ani neuvažovali.

Moderátorka: Takže jste museli udělat podstatné změny. Co si o tom myslíte?

Pete: Víte, nám to nevadí, protože ušetříme, a jsou to peníze pro naši kapsu, ne pro jejich kapsu. Ale mluvit o tom v rádiu je docela pro mě trapné. Ale říkáme si, když se to daří nám, mohlo by se to podařit i jiným lidem. Normálně se lidem nesvěřujete, co děláte, abyste ušetřili.

Moderátorka: Julie, vy jste nezapnula své ústřední topení a začíná být zima. Máte problémy s placením?

Julie: Ano, v současnosti mám opravdu velké problémy s placením. Povšimla jsem si velkých změn tak za poslední tři roky. Vypnula jsem ústřední topení, protože to je každý měsíc můj největší výdaj. Plynárna zvýšila mou měsíční platbu na 144 liber. To si prostě nemohu dovolit. Je mi mírně přes šedesát, pracuju na část úvazku, zotavuju se z vyléčené rakoviny. Vždycky jsem byla opatrná na peníze. Nemám pračku, nemám ledničku, nemám televizi, nemám počítač. Největší je ale účet za topení, za plyn.

Moderátorka: Ale jestliže se uzdravujete z rakoviny, teplo potřebujete?

Julie: Váš předchozí posluchač řekl, že má pocit trapnosti, když o tom mluví do rádia, jak šetří. Já chodím nakupovat a nedám víc než 47 pencí za bochník chleba, vím, kde ho mají. A když jdu spát, dám si na hlavu vlněnou čepici, vezmu si do postele dvě lahve s horkou vodou a kolem krku si omotám šálu.

Moderátorka: Panebože. Vypadá to, že uvažujete nad každou pencí. Kdybyste měla svůj rozpočet ještě snížit, uměla byste to? Co byste dělala?

Julie: To už bych neuměla. Opravdu mě rozčiluje, je mi jednašedesát, letos mi bude dvaašedesát, a nemám nárok na jízdu veřejnou dopravou zadarmo. (Ta je k dispozici lidem od šedesáti let ve Skotsku, ne v Anglii, pozn. red.) To by mi ušetřilo nejméně tisíc liber ročně. Cestuju do práce, pracuju na část úvazku třikrát týdně. Každý druhý týden pracuju čtyři dny v týdnu. Svou práci mám strašně ráda. A do penze půjdu až v roce 2017, kdyby to neprodloužili, měla bych nárok na důchod už loni.

Moderátorka: Je vám teplo dneska?

Julie: Dneska je mi teplo, protože jsem u svého snoubence v Londýně. Má v bytě opravdu krásně teplo.

Moderátorka: Promluvme si s Davidem. Máte také problémy s penězi:

David: Nemám problémy, protože pro mě je to všechno taková výzva. Vycházím s tím, co mám, a přesně si určím, co mám. Co se týče jídla, vydávám za ně maximum 30 liber týdně. Reportér deníku Independent napsal, že se z takové částky nedá vyžít.

Moderátorka: Říkal jste, že vaše auto je 22 let staré?

David: Je to takové auto, o němž říká Jeremy Clarkson z Top Gear, že je to nenáviděné auto.

Moderátorka: Říkal jste, že je vám zima, ale že jste na to zvyklý.

David: Na zimu jsem zvyklý.

Moderátorka: Kdybyste měl náhlé výdaje, jak byste si s tím poradil?

David: Mám úspory. Mám úspory na nepředvídané události.

Moderátorka: Máme tady Philipa Walese, je to ekonom na Britském statistickém úřadě. Do jaké míry se letos zvýšily v Británii příjmy ve srovnání s předchozími lety, ve srovnání s inflací?

Philip Wales: Průměrná týdenní mzda v září 2014 byla asi o 8,8 procent vyšší než byla v roce 2008. Za toto období ale stoupaly ceny, takže reálná hodnota těchto mezd klesala. Reálné mzdy jsou asi o 8 procent nižší, než byly v roce 2008. Je to nejdelší pokles mezd v Británii od šedesátých let.

Moderátorka: O kolik méně tedy dnes vyděláváme?

Philip Wales: V reálných číslech vyděláváme asi o 8 procent méně než v roce 2008.

Moderátorka: V které příjmové kategorii rostly platy nejpomaleji:

Philip Wales: Reálné mzdy jsou v roce 2014 asi o 10 procent nižší, než byly v roce 2008. Nejhůř postiženi byli nejméně kvalifikovaní zaměstnanci. Jim poklesly mzdy o asi 13,5 procenta. Lidem s vysokými příjmy poklesly mzdy asi o 11 procent. Co se týče věkových skupin, nejvíc poklesly mzdy u mladých lidí, u lidí mladších než 29 let, asi o 15 procent. Lidem nad šedesát poklesly příjmy jen o asi 7,2 procenta. A existují také regionální rozdíly. Největší pokles zaznamenalo Severní Irsko a jihovýchod Anglie. Nejlépe se lidé mají ve Skotsku a na severovýchodě Anglie.

Moderátorka: Lidé hovoří o nákladech na jídlo a na otop. Na základní věci. O kolik víc na ně vydáváme?

Philip Wales: Plyn a ceny energií stouply za posledních pět let docela ostře. Lidi také platí vyšší činže. Cena základních výdajů stoupla v letech 2006-2013 let z 31 procent na asi 35 procent. To je docela velká změna, které si lidé povšimnou. V domácnostech s nejnižšími příjmy vydávají lidé asi polovinu svého příjmu na činži, topení a energie, potraviny a šaty. V nejbohatších domácnostech to bude asi 30 procent jejich příjmů.

(...)

Celý program v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14860

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014