Jak uběhlo čtvrtstoletí? A jak dál?

11. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Z právě probíhající konference Jak uběhlo čtvrtstoletí? A jak dál?, kterou zorganizovalo uskupení Nová republika. Co zaujalo Britské listy:

Ivan David: "Ve společnosti jsou dle Riesmana lidé řízení vnitřně a lidé řízení zevně. Ti první přinášejí vizi, program, směr. Ti druzí je obklopí a následně jim lezou po zádech, protože jejich cílem je se prosadit a budovat vlastní kariéru. Nemají ale vizi ani program, jejich cílem je vyhýbat se problémům. To, co dnes zažíváme, je řízení těmi druhými. Plechanov předpokládá, že každá společnost dojde k bodu krize, v němž se nutně musejí objevit lidé s programem. Ne nutně ale musejí vést společnost správným směrem, jak můžeme ilustrovat na příkladu Adolfa Hitlera, který měl vizi, program a dokázal nadchnout masy."

Doplnění:

Nová republika je politickou iniciativou, která si bere za cíl bojovat proti společenskému marasmu. Jejich konference však nenapovídá příliš velké životaschopnosti, ani ucelenému programu, po němž Ivan David volá. Pravděpodobně se jedná o další projekt občanského vzdoru s jepičím životem, poznamenává Bohumil Kartous.

0
Vytisknout
8438

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014