Vystavení těhotných žen polétavému prachu zvyšuje riziko autismu u dětí

19. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ženy vystavené v těhotenství jemnému polétavému prachu v ovzduší, zejména během třetího trimestru, mohou mít až dvojnásobné riziko vzniku autismu u svých potomků, než ženy v méně znečištěném prostředí. Ukazuje to nová studie Harvard School of Public Health. Jde o první studii tohoto typu na území celých USA.

Jedná se o longitudinální výzkum zahájený v roce 1989 s cílem ověřit hypotézu, že vystavení matky prachovému znečištění může přispívat k riziku vzniku poruch autistického spektra. Studie vychází v prosincovém vydání časopisu Environmental Health Perspectives.

Předchozí studie ukázaly, že vedle genetiky je to právě znečištění vzduchu během těhotenství a počátečních fází života, co může ovlivnit autismus. Tato studie se zaměřila na těhotenství.

Zkoumaná populace zahrnovala potomstvo osob žijících v 50 státech USA, kohortu více než 116 000 žen, jež se účastní výzkumu od školky (od roku 1989). Specificky vystavení prachovým částicím PM 2,5 o velikosti 2,5 mikronu a menších vykázalo významnou korelaci s následným výskytem autismu u dětí. Naproti tomu vystavení hrubším částicím takové spojení nevykázalo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6669

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014