Stovky lidí zahynuly při zemětřesení v Nepálu

25. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Více než 1000 osob zahynulo při silném zemětřesení v Nepálu a mnoho dalších je zřejmě uvězněno pod troskami. Zemětřesení vyvolalo laviny v Himalájích.

Policie v Nepálu uvedla, že zaznamenala dosud 1130 mrtvých. 34 osob zahynulo v severní Indii a jedna osoba v Bangladéši.

Úřady v Nepálu varují, že podstatný počet mrtvých a raněných bude zřejmě nalezen v nepřístupných oblastech v blízkosti epicentra zemětřesení, 80 km severozápadně od Kaathmandu.

Zemětřesení o síle 7,8 na Richterově škále zasáhlo oblast mezi hlavním městem Nepálu Kathmandu a městem Pochara, uvádí americký geologický průzkum. Otřesy byly cítit po celém regionu a další oběti zemětřesení byly zaznamenány v Indii, v Bangladéši, v Tibetu a na Mount Everestu. Na Everestu zahynulo nejméně třináct lidí v důsledku laviny, kterou zemětřesení vyvolalo.

Vláda Nepálu vyhlásila v postižených oblastech mimořádný stav.

Nepálský ministr pro informace Minendra Rijal konstatoval, že v epicentru zemětřesení došlo k obrovským škodám, ale nepřicházejí odtamtud skoro žádné informace. Mluvčí policie uvedl, že zahynulo 970 osob a více než 1700 lidí bylo zraněno. Bylo také zničeno mnoho historických budov.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7166

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015