"Ty zas.aný Východoevropani!"

18. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Možná si někteří čtenáři v České republice neuvědomují, že obdobně nenávistné rasistické postoje, jaké oni zaujímají vůči uprchlíkům ze Sýrie, Eritreje a dalších zemí postižených pronásledováním a válkou, zaujímají mnozí Angličané vůči Čechům, Polákům a Ukrajincům v Británii - "všechno je to pro ně jedna verbež".

Na obranu imigrantů ze středovýchodní Evropy napsal Uilleam Blacker s Olesjou Chromejčukem satirický muzikál "Ty zas.aný Východoevropani". Pojednává o životě středo a východoevropských přistěhovalců do Británie. Obsahuje komedii, tragedii, sovětské písně, ukrajinské lidové balady a disko hity ze sedmdesátých let. Hra vysvětluje, co je to vlastně za lidi, ty "Východoevropané", co chtějí, a jak vyslovovat jejich podivná jména. V reakci na toxickou atmosféru v Anglii týkající se otázky imigrace, se hra "Ty zas.aný Východoevropani" snaží rozbít stereotypy a dát slovo obětem protiimigrantské rétoriky.

Představení hraje divadelní skupina Molodyj Teatr a většina herců jsou Ukrajinci. V Londýně se inscenace setkala s velkým úspěchem. Představení v Glasgow je ve 13 hodin v pondělí 24. srpna 2015 a koná se v Milk Café, což je sociální iniciativa pro uprchlíky a žadatele o azyl. Vstupenky jsou zdarma a jsou k dispozici ZDE.

V Edinburku na festivalové Fringe se hraje tato hrave v Quakers' House od úterý 25. do soboty 29.8, vstupné 6 liber. Vstupenky jsou k dispozici ZDE

https://molodyiteatr.wordpress.com

0
Vytisknout
10950

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2015