Makedonie vyhlásila mimořádný stav kvůli uprchlické krizi

20. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Úřady používají pořádkovou policii se slzným plynem a ozbrojenými transportéry

Makedonie vyhlásila mimořádný stav ve snaze zabránit imigrantům v přechodu své jižní hrnice s Řeckem. Použila pořádkové policie v obrněných transportérech a armády. Úřady uvedly, že oficiální hraniční přechody zůstávají otevřené, ale že "ilegální" přechod hranic bude omezen na minimum.

Tisková kancelář Reuters informuje z oblasti u pohraničního města Gevgelija, že kolona pořádkové policie ozbrojená slzným plynem a v obrněných transportérech zabránila vstupu do země několika tisícům osob, které nyní setrvávají v zemi nikoho. "Do Makedonie už ne," řekl jeden policista anglicky jednomu Syřanovi, který se dožadoval vstupu do země.

Proud imigrantů do Gevgelie, který dosahoval až 1500 - 2000 osob denně, byl zastaven. Došlo k tomu po chaotických scénách na místní železniční stanici, když se tisíce lidí pokoušely dostat do vlaků do Srbska a malé děti byly předávány okny vagónů.

Mnoho zz cca 50 000 imigrantů a uprchlíků z Blízkého východu, Afriky a Asie, kteří přišli do Řecka v červenci, pojedou autobusy na sever do Makedonie, do Srbska a pak do evropské schengenské zóny z Maďarska.

Mluvčí makedonského ministerstva vnitra uvedl, že makedonská a řecká policie spolu nespolupracují. Mezi Řeckem a Makedonií je nepřátelství od sporu o jméno Makedonie od doby, kdy r. 1991 vyhlásila svou nezávislost na Jugoslávii. Jde o spor, který zabránil Makedonii ve vstupu do NATO a do EU.

Na severu staví Maďarsko 175 km dlouhou zeď proti imigrantům, čímž před ní vytvoří dav desetitisíců lidí.

Makedonie ve středu apelovala na sousední země, aby vyslaly železniční vozy na převoz uprchlíků do jejich zemí. Avšak Úřad OSN pro uprchlíky naléhal na makedonskou vládu, aby učinila víc, a požadoval, aby vytvořila místo, kde by bylo možno imigranty ubytovat. Úřad OSN pro uprchlíky varoval, že budou na podzim postiženi studeným počasím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6891

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015