KDY NAVŠTÍVÍ ČEŠTÍ POLITIKOVÉ VAZEBNÍ STŘEDISKA, KDE JSOU NEZÁKONNĚ VĚZNĚNI UPRCHLÍCI?

Rakouská vláda navštívila přeplněný uprchlický tábor v Traiskirchenu

20. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

"Aby si osobně udělali obrázek", navštívili rakouský kancléř Werner Faymann, jeho náměstek Reinhold Metterleher, ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner a rakouský prezident Heinz Fischer ve středu přeplněné přijímací středisko pro uprchlíky v Traiskirchenu. Návštěva se konala z iniciativy rakouského prezidenta. Prezident Fischer pociťoval potřebu poděkovat "těm mnoha lidem v Rakousku dnes, kteří vnímají problém ze správné strany jako problém lidské důstojnosti". V nadcházejících týdnech a měsících lidé budou muset usilovně pracovat. Rakouský prezident považuje nový zákon o přijímání uprchlíků za důležitý. Je "nejvyšší čas", že vstoupí v platnost 1. října, i když dřívější datum by bylo ještě lepší.

Ministryně vnitra Miki-Leitnerová požaduje zintenzivnění úsilí. Hájila nové plány na rozšíření příbytků pro žadatele o azyl. "Každý, kdo se seznámil se situací v Traiskirchenu, rozumí, proč je zapotřebí nového azylového zákona a proč je nutno, aby se Evropská unie rozhoupala k činům. "Je správné, aby vyvinuly všechny spolkové země úsilí, ale to samo nepostačí, jak je to zjevné ze situace v Traiskirchenu."

Pro Faymanna jsou poměry v táboře "z humanitárního hlediska nesnesitelné". V tiskovém prohlášení zdůraznil: "Každá spolková země, která nesplní svou kvótu, nese odpovědnost za lidi, kteří musejí žít na ulici, ve stanech nebo v autobusech. Ve snaze ulevit situaci v Traiskirchenu je nutno v co nejkratší době po celém Rakousku vytvořit nová dostatečná místa pro ubytování uprchlíků, zdůraznil Faymann a dodal, že jednotlivé země spolu v této věci musejí úzce spolupracovat. "Země mají vzájemnou solidární povinnost, všichni musejí spolupracovat. Bylo pro mě důležité získat v této věci vlastní osobní zkušenost, řekl rakouský kancléř.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
6829

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015