Lord Ashdown: Toto je pouze přípravou na rozsáhlé stěhování národů v důsledku globálního oteplování. Evropa musí jednat společně.

4. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"K otázce uprchlíků: Je dobře, že britský premiér Cameron byl donucen změnit svůj postoj, toto jsou, upřímně řečeno, pro něho opravdu ostudné dny. Je to opravdu neuvěřitelné, když Británii musí dávat poučení v oblasti státnictví a lidskosti v těchto dnech Německo. Obávám se, že máme premiéra, který napodobuje jiné tam, kde by měl vést. A často poslouchá nesprávné hlasy. Jsme ovšem vděční, že se rozhodl udělat aspoň toto něco málo. Je to teď trochu jiný přístup. Musíme si ale uvědomit, že rozhodnutím přijmout lidi z uprchlických táborů, Cameron chce pomáhat lidem, kteří už jsou v bezpečí. Jeho plán nepomůže jediné osobě, která nyní prchá z bojišť v Sýrii, ani jediné osobě, která riskuje život snahou dostat se do Evropy, se nedostane úlevy od jejího zoufalství. Jistě mi prominete, když řeknu něco, co není moc velkomyslné, protože musíme být vděčni, že se Cameron rozhodl udělat aspoň to něco málo. Ale ono mi to připadá daleko méně jako plán pomoci uprchlíkům, a daleko více jako strategie na odpoutání pozornosti. Abychom si přestali všímat toho, co se děje.

Tuto krizi bude možno vyřešit jen na celoevropské úrovni. Problém Calais se dá vyřešit pouze v rámci celoevropské strategie. A když britský premiér Británii z toho vyčlení, je to morálně velmi obtížné obhajovat, a na praktické úrovni to zrazuje nejlepší zájmy Británie. Pro tuto krizi se musí najít celoevropské řešení a Británie toho musí být součástí. A druhá, a velmi důležitá věc:

Tohle je začátek budoucnosti. Tento problém nezmizí. Počty uprchlíků, které nyní utíkají z válečných zón, nebudou ničím, až budeme svědky masivního přesunu obyvatelstva způsobeného globálním oteplováním. Stane se to v nadcházejících pěti deseti letech, právě jsem se vrátil z Kuala Lumpur, kde se o tom diskutovalo.

My teď potřebujeme řádnou mezinárodní strategii. Asi budeme muset nově definovat pojem uprchlíka a imigranta. Ale to musíme udělat jako soubor všech národů v Evropě jako celek. A musí to být založeno na evropských standardech lidskosti a slušnosti. Takže musí vzniknout daleko prostudovanější, strategičtější přístup k celé krizi. Ale pokud Británie nebude chtít hrát při tom svou roli v rámci širší evropské strategie, a premiér Cameron se tomu brání, nepodaří se nám vyřešit tu velkou otázku, která se k nám blíží, ani ten malý problém, jemuž Británie čelí dnes. Neschopnost tohle pochopit je překážkou k dosažení rozumného řešení," řekl v poledne v pátek v rozhlase BBC Lord Ashdown, bývalý šéf britské Liberálně demokratické strany a vysoký komisař OSN pro Bosnu a Hercegovinu za jugoslávské války v devadesátých letech, kdy Evropa přijímala také množství uprchlíků, tenkrát z Balkánu.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 24.06) ZDE

0
Vytisknout
5200

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015