Francie a Německo navrhnou trvalé řešení uprchlické krize v EU

4. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Francie a Německo se dohodly na návrhu trvalého a povinného systému přijímání uprchlíků a žadatelů o azyl, zejména Syřanů, do Evropské unie. Oznámil to francouzský prezident Francois Hollande během tiskové konference s irským premiérem Endou Kennym.

"Tito muži a ženy se svými rodinami prchají před válkou a persekucí. Potřebují mezinárodní ochranu," uvádí prohlášení, které Hollandova kancelář vydala ještě před konferencí.

Německo a Francie si přejí vznik společných standardů, které by posílily evropských azylový systém, zajistily návrat "ilegálních přistěhovalců" do země původu a poskytly nezbytnou podporu státům, z nich migranti pocházejí nebo přes jejichž území cestují.

Merkelová na konferenci ve Švýcarsku prohlásila, že Maďarsko má pravdu, když žádá lepší ochranu hranic, ale také že to není všechno, protože Ženevská úmluva o uprchlících neplatí jen pro Německo, ale pro členy EU bez výjimky.

Mezitím britský premiér David Cameron oznámil, že jeho země setrvá u stávajícího kursu a nezvýší kvóty pro uprchlíky ze Sýrie. A to navzdory tomu, že údajně osobně pohnut příběhy syrských dětí, které zahynuly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7523

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015