Uprchlická krize roste, ale Rakousko plánuje uzavřít hranice

6. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Rakousko v neděli varovalo, že plánuje znovu uzavřít svou hranici uprchlíkům, zatímco tisíce lidí dál cestovaly do Německa a v Evropské unii trval rozkol ohledně toho, co si počít s uprchlickou krizí.

Papež František požadoval ve svém nedělním kázání, aby všechny náboženské komunity v Evropě poskytly útočiště jedné uprchlické rodině. To bylo v ostrém kontrastu s rétorikou maďarského premiéra Orbána, který tvrdil, že většinově muslimští uprchlíci ohrožují evropské křesťanství.

V Mnichově, kam o víkendu dorazilo více než 10 000 uprchlíků, řekl primátor, že nemá obavy o tom, zda se Německu podaří vlnu uprchlíků přijmout, ale snaží se, aby příchozí měli pocit bezpečí. Dodal, že byl překvapen, jak hladce město zvládlo příchod několikanásobně většího počtu lidí, než se očekával.

Už druhý den vítali obyčejní Němci ve velkých počtech uprchlíky, rozdávali jim hračky, bonbóny, sim karty a další dary. "Viděla jsem televizní zpravodajství a rozhodla jsem se pomoci," řekla Annabel Parkerová, která strávila své šestnáctileté narozeniny na nádraží rozdáváním hraček.

Ne všichni v Bavorsku však souhlasili. Někteří partneři Merkelové v jejím konzervativním bloku ji obvinili, že "vysílá nesprávný signál Evropě". O otázce se mělo jednat na vysoké úrovni v neděli.

Joachim Herrmann, regionální ministr vnitra ze sesterské strany křesťanských demokratů, spojenců Merkelové, ji obvinil, že vítá uprchlíky, aniž by to předem dohodla se spolkovými zeměmi, jak si poradit s příchozími.

Středolevicoví partneři Merkelové však vystoupili na její obranu, s tím, že zrušení pohraničních kontrol bylo "dočasné humanitární gesto".

V Rakousku ale v neděli kancléř varoval, že země brzo uzavře hranice pro cestující bez dokumentů, po "intenzivních rozhovorech" s Merkelovou a po telefonním rozhovoru s Orbánem.

"Vždycky jsme říkali, že toto je mimořádná situace, v níž musíme jednat rychle a humánně," řekl rakouský kancléř Werner Faymann a dodal: "Teď ale musíme postupně odstupovat od mimořádných opatření směrem k normálnosti v souladu se zákonem a s důstojností."

Rakušané zorganizovali konvoj občanů, kteří zajeli pro uprchlíky do Maďarska a přivezli je v neděli přes hranici. Mnoho z nich konstatovalo, že se postaví proti vládě, pokud se pokusí pohraniční přechody uzavřít.

Osmnáctiletá Dora de Goederen s otce přivezli přes hranici v pátek čtyřčlennou rodinu Syřanů, vzali si je domů, dovolili jim se umýt, najíst se a odpočinout si a koupili jim pak jízdenky do Německa. "V životě jsem se nesetkala s tak zdvořilými lidmi," řekla.

Několik Rakušanů zatkla maďarská policie, že jezdili přes hranici vícekrát, a de Goederonovou krátce zastavila rakouská policie, ale dovolila jí jet dál.

Mezitím se zhoršuje situace na ostrově Lesbos v Řecku. Řecký ministr pro imigraci Ioannis Mouzalas navštívil Lesbos po druhém dni potyček mezi uprchlíky, kteří házeli už druhý den kamením na policii. Vláda v neděli vyslala na ostrov Lesbos dvě jednotky pořádkové policie.

Řečtí úředníci zpracovávající žádosti nově příchozích se uzamkli v neděli dopoledne v kontejneru, když uprchlíci vyjadřovali hněv nad dlouhými odklady při regisraci. V sobotu použila policie slzného plynu a omračujících granátů, když se pokusilo asi 500 Afghánců zmocnit se lodi plující do Atén.

Téměř všichni uprchlíci, kteří dosáhli Řecka, směřují na sever směrem k Německu či dalším západoevropským zemím. Stovky lidí stále přecházejí ze Srbska do Maďarska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7324

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015