Zřízení registračních center na vnější hranici EU prohloubilo uprchlickou krizi

26. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Iniciativa EU zaměřená na odebírání otisků prstů a roztřídění migrantů a uprchlíků v Itálii a Řecku vyvolala chaos, zejména na ostrově Lesbos, kde nový systém způsobil další prodlevy při registraci nově příchozích a tisíce lidí stojí po celé dny venku ve frontách.

Zřízení těchto center je hlavním bodem kontroverzního plánu na relokaci 160 000 uchazečů o azyl z Itálie a Řecka do dalších členských států během příštích dvou let.

Plán je dosud v plenkách a fungují pouze dvě centra, přičemž z Itálie bylo přemístěno do Skandinávie 89 Eritrejců a Syřanů. Nicméně zvolený přístup už vyvolal vážné problémy.

V minulosti většina z 600 000 lidí, kteří letos dorazili po moři do Itálie a Řecka, neprošla odebráním otisků a sama putovala do Severní Evropy. Podle Dublinské úmluvy země, která odebrala otisky, byla zodpovědná za zpracování žádosti o azyl, takže takové odebrání otisků žadateli znemožnilo žádat o azyl v zemi, kterou si vybral. A úřady v Řecku a Itálii, už tak přetížené, netrvaly na odebírání otisků. Nicméně plán na přerozdělení žadatelů situaci změnil.

V Itálii vzniklo první středisko v září na ostrově Lampedusa a další čtyři mají vzniknout v listopadu - tři na Sicílii a další v Puglii.

V Řecku na Lesbu bylo první centrum otevřeno tento týden a vyvolalo to zmatek. Vznikla zde dvě centra, jedno pro Syřany a druhé pro ostatní, a utvořily se dlouhé fronty.

Minulý týden během pěti dnů dorazilo více než 27 000 osob a systém je jednoduše nezvládá. Provoz je nepřetržitý, ale chybějí tlumočníci, policisté a vybavení pro odběr otisků. Německo darovalo dvanáct takových přístrojů, ale další státy nepomohly. Přijelo jen 291 policistů z členských zemí EU, ačkoliv Frontex žádal 775.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6196

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015