Další teroristické útoky mohou přijít na Balkáně. Je iluzí myslet si, že se Evropa odizoluje

16. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Z prostředí islamistických extrémistů na Balkáně po pařížských útocích zaznělo radostné jásání ZDE. Také zde byla Paříž označena za "hlavní město prostituce" a útok na ni nazván odvetou za ruské nálety na syrské civilisty, jejichž výsledkem jsou "hrozné scény s mrtvými kojenci, dětmi, ženami a muži".


Od balkánských islamistů ovšem nelze čekat více analytických schopností, než například od českých antiislamistů - a proto by bylo zbytečné divit se, že odpovědnost za barbarské ruské nálety připisují Francii.

Autor pamfletu uvádí, že "nevěřící" jsou na omylu, pokud se domnívají, že uzavřením hranic a zkomplikováním životů muslimů se zvýší jejich bezpečnost. V tom má bohužel zřejmě pravdu - islamisté tu již jsou mnoho let, a nemají vůbec nic společného s válečnými uprchlíky. Zároveň autor provokuje bezpečnostní orgány Bosny a Hercegoviny, odkud píše.

Situace na Balkáně je velice poučná, pokud jde o vazby násilných extrémistů na sponzory, které byste zde na první pohled vůbec nepředpokládali. Tak například v srpnu proběhl v kosovských městech Priština a Prizren zásah proti pěti nevládním organizacím podporovaným Íránem, které podněcují k nábožensky motivovanému terorismu ZDE. Jedna ze zmíněných organizací, která Íránu pomáhala rekrutovat džihádisty, za rok nashromáždila na účtě přes 100 000 eur.

Takové organizace v Evropě působí paralelně s fanatiky obdivujícími "islámský stát" nebo Al-Kájdu. Kosovští sunnitští extrémisté byli pozatýkáni v srpnu 2014. Avšak proíránští fanatici se od sunnitských neliší ani bezohledností, ani metodami. Terorismus šíitský není o nic lepší, než jakýkoliv jiný.

Ve skutečnosti má proíránský extrémismus na Balkáně podstatně rozvinutější zázemí, než extrémisté sunnitské orientace ZDE. Albánie je jen jednou z mnoha zemí, do které íránské úřady v rámci dobře zmapované podpory terorismu pašovaly zbraně a pomáhaly zde cvičit militanty již v roce 1997. V Bosně jsou šíitští extrémisté dostatečně pevně uchyceni a Teherán dlouho plánoval vzájemnou koordinaci buněk v obou zemích.

Balkán je nepochybně již nějaký čas potenciální frontou v konfliktu s náboženskými extrémisty ZDE. A náboženská válka mezi šíity a sunnity, která ničí Blízký východ, válka, která stojí v centru nešťastných událostí v Sýrii, Iráku, Jemenu i jinde, se zde do Evropy tiše přelila již před desítkami let. Pořád jde pro nás o okrajové nebezpečí, porovnáte-li je třeba s tím, co denně ohrožuje průměrného Syřana. Nicméně existuje.

Přestaňme si dělat iluze, že se nás to netýká, že se rizik zbavíme uzavřením hranic nebo nějakým jiným drastickým opatřením. Toho se přirozeně nedosáhne ani bombardováním - a docela určitě ne takovým, které zasahuje nemocnice, čímž fanatici jen získávají další propagandistické body ZDE.

A přestaňme si také dělat iluze o tom, že je to jen "islámský stát" či Al-Kajda, kdo pro Evropu představují problém.

Pro Evropany i umírněné muslimy a další obyvatele Blízkého východu jsou stejným nebezpečím náboženští fanatici jakýchkoliv odnoží a ideových orientací. Pokojné obyvatele ohrožují všichni, ať už je platí bývalí důstojníci rozvědky Saddáma Husajna, nebo teheránští mulláhové.

0
Vytisknout
7171

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015