Francie požaduje přísnější pohraniční kontroly pro občany EU

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Všichni občané Evropské unie budou čelit daleko přísnějším a systematičtějším kontrolám totožnosti při vstupu či odjezdu z schengenského prostoru. Po pařížských útocích to požaduje Francie.

Francie také žádá o rychle přijetí opatření na archivování informací o všech cestujících letadly v Evropské unii, dále celé řady opatření proti obchodu se střelnými zbraněmi, omezení transakcí v hotovosti a přísný dohled nad nimi a nad dalšími metodami neelektronických plateb a intenzivnější sdělování výzvědných informací po celé Evropské unii.

Pokud tato opatření EU nezavede centrálně a rychle, jednotlivé národní vlády si je zavedou samostatně, varuje Francie.

Francie také požaduje rozmístění "týmů rychlé reakce" na řecko-tureckou hranici a systematické prověřování všech statisíců uprchlíků přicházejících do Evropské unie z Turecka, aby se zajistilo, že uprchlických tras nezneužívají potenciální teroristé.

Co se týče prodeje zbraní, ve středu oznámila Evropská komise, že předkládá návrh zakazující prodej poloautomatických zbraní soukromým osobám. Má být také zaveden centrální značkovací systém pro střelné zbraně, přísná regulace prodeje zbraní na internetu a elektronické označování zbraní, aby je bylo možno vysledovat kdekoliv v EU.

Francie poukazuje na to, že hlavním zdrojem například samopalů na trzích EU jsou země bývalé Jugoslávie a požaduje, aby tyto země zabránily tajnému obchodu se zbraněmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015