O zlých a hodných bombách

21. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Je v levicových kruzích dávno známou věcí, že ve všem a za každých okolností třeba držet správný třídní pohled. Nenechat se zmást povrchními analogiemi a nesrovnávat věci, které se jen navenek navzájem podobají jako vejce vejci, ve skutečnosti však mají být vnímány, ehm, dialekticky. Proto americké bomby v afghánském Kunduzu ZDE či saúdské v jemenském Hajdanu ZDE je třeba v aktivistických médiích z plných plic odsoudit, ale nejméně dvanáct syrských nemocnic zničených hodnými bombami při ruských náletech jen do konce října, potvrzených Lékaři bez hranic ZDE, nestojí tamtéž vůbec za zmínku.


Human Rights Watch v čerstvě publikované zprávě zdokumentovala nejméně 20 případů nasazení zakázané kazetové munice v Sýrii ZDE, a to přes slib syrské vlády, že takové zbraně nebude používat, ale také v rozporu s Rezolucí OSN č. 2139.

Většina hodných ruských bomb, ať už kazetových, tříštivotrhavých gravitačních nebo tříštivotrhavých laserových, se stále úspěšně vyhýbá "islámskému státu" - a jednotky FSA, které jsou prý Rusy podporovány ze vzduchu, o tom kupodivu nic nevědí ZDE. Taková nenápadná nezištnost je až dojemná.

Ruské prostředky protiletadlové obrany nasazené v Sýrii nyní již účinně brání americkým letounům, aby zde dál svrhávaly své zlé bomby ZDE. Protože se Rusové sami už předtím halasně chlubili, že bombardují desetkrát více, než všichni ostatní dohromady, a USA byly odpovědné za 80 - 90 % kapacit konkurenční mezinárodní koalice, znamená to, že téměř žádné zlé bomby už na Sýrii nepadají. Francie je podle Putinovy instrukce ruský spojenec - a upřímně řečeno, i ve srovnání s lehkými letouny F/A-18, které ještě zbyly americkým letadlovým lodím, toho francouzský Rafale mnoho neunese. Zbývá tedy o málo více, než pět ďábelských britských Tornad létajících se zlými bombami z Kypru. A to už je, upřímně řečeno, téměř nic.

V Džisr aš-Šughúru záchranáři s rozbrušovačkami již dva dny vyprošťují z trosek šťastné mrtvoly civilistů, včetně dětí zasažených hodnými ruskými vánočními bombami ZDE. Nadílka je letos mimořádně štědrá.

Hodné bomby zastavily přísun zlé turecké humanitární pomoci do Sýrie ZDE a zaměřují se již také na sklady s nouzovou humanitární pomocí přímo v zemi ZDE. Štastní příjemci zásilek ruské letecké služby, která mnohým výpadky obětavě vynahrazuje, ale občas poněkud přeberou, takže musí využít služeb taxíků Červeného půlměsíce ZDE. K dětem se dostává rychlá pošta přímo ve školách ZDE.

Celkem bylo v Sýrii od roku 2011 zaznamenáno nejméně 336 útoků na 240 různých zdravotnických zařízení ZDE.

Ale o tom se psát nemá. Je třeba vyletět jako čertík z krabičky vždy, když jedna nebo dvě americké rakety z bezpilotního leteckého vehiklu přezdívaného kdovíproč dron někde zasáhne vozidlo či konspirační byt někoho podezřelého, to jistě ano. Ale 240 zdravotnických zařízení zničených hodnými bombami, to už je, pravil soudruh Stalin, statistika.

Není třeba hodnotit válečné zločiny a nebezpečnost zahraniční politiky té které země podle povrchních netřídních ukazatelů, jakými jsou výzbrojní programy, plány rozvoje ozbrojených sil, plánované počty nakupované vojenské techniky a postavených bojových brigád, doktrína, průběhy manévrů, prokazatelná agresivita a (ne)úcta k mezinárodnímu právu, objem zbrani dodávaných klientům. Britové jsou našimi spojenci, proto máme především požadovat stažení jejich pěti starých stíhacích bombardérů ze Sýrie, jak to trpělivě očekává Vladimir Putin. Avšak hodné bomby z desítek ruských strojů, včetně strategických bombardérů, je namístě doprovázet sympatiemi a chápavými poznámkami, že se v té škole, skladu, pekárně, vodárně či na tržišti jistě skrývali agenti síajej, nebo přinejmenším sprostí podezřelí.

Třídní uvědomělost je základ. Není nic důležitějšího pod sluncem. A té se, samozřejmě, musí čas od času také něco obětovat.

Člověk se například nemůže pořád ohlížet na to, že pro někoho nezaujatého vypadá jako maximální pokrytec.

0
Vytisknout
8121

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015