Evropa uvažuje, zda má začít spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe na potlačení migrace

7. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská unie bude v úterý rozhodovat, zda bude spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe a pomáhat jim v bránění útěku lidem před útlakem v těchto zemích.

Ve snaze zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy, Evropská unie zvažuje partnerství se Súdánem, jehož prezident je obžalován z válečných zločinů, a s Eritrejí, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti.

Obě země, Súdán i Eritrea, jsou podstatným zdrojem uprchlíků snažících se dostat do Evropy.

Podle oficiálního dokumentu EU, který má být zveřejněn v úterý, přislíbila EU, že realizuje projekt, v jehož rámci Evropa bude poskytovat súdánským bezpečnostním službám zařízení a peníze na zastavení proudu uprchlíků a bude také pomáhat soudnictví v Eritreji.

Na tyto návrhy reagovali aktivisté za lidská práva a levicoví europoslanci se zuřivostí. Barbara Spinelli, italská europoslankyně za GUE/NGL, levicovou koalici v Evropském parlamentu, zdůraznila: "Tímto bychom se podíleli na spiknutí s diktaturami a odepřeli bychom základní lidská práva lidem prchajícím před válkami, hladomorem a extremní chudobou. Evropská komise by se měla za tento návrh stydět."

Sara Tesorieri, politická poradkyně charitativní organizace Oxfam, obvinila vedoucí politiky EU, že ohrožují evropské hodnoty.

Některé země by chtěly zajít dál. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz požadoval v neděli, aby byli uprchlíci drženi na ostrovech a nedostali přímý přístup na evropský kontinent. Maďarsko už předtím navrhlo, aby byli uprchlíci drženi v "uzavřených vazebních střediscích" mimo hranice Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5794

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016