Útočník z Nice měl podporu a spolupracovníky, útok byl pečlivě naplánován

22. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, který za volantem kamiónu spáchal vražedný útok v Nice, měl logistickou podporu při přípravě útoku provedeného v den oslavy útoku na Bastillu. Pomáhalo mu pět podezřelých, kteří jsou nyní ve vězení, oznámil pařížský prokurátor Francois Molins.


"Vyšetřování probíhající od noci 14. července pokročilo a nejen že potvrdilo vražednou promyšlenou povahu činu Mohameda Lahouaieje-Bouhlela, ale také zjistilo, že profitoval z podpory a spolupachatelů," sdělil Molins na tiskové konferenci v Paříži.

Do přípravy a plánování činu byli zapojeni čtyři muži a jedna žena. Útok zabil 84 osob a zranil více než 300 dalších.

Podle prokurátora jsou mezi podezřelými občané Francie, Tuniska a Albánie.

Zkoumání telefonních záznamů a počítače odhalilo spojení se zadrženými, včetně plánů na získání nákladního vozu, který byl použit k přejetí davu při oslavách, a zbraně, kterou měl útočník u sebe.

Jeden ze zatčených, Tunisan Mohamed Oualid G., natáčel místo činu den po útoku, když se zde pohyboval spolu s zdravotnickým personálem a novináři.

Podezřelí byli ve čtvrtek předvedeni před protiteroristické soudce a Molins prohlásil, že prokurátoři navrhují obvinění ze spiknutí za účelem terorismu, mezi jiným.

Nikdo z podezřelých nebyl bezpečnostním službám znám. Jen jeden z nich, dvaadvacetiletý Tunisan Ramzi A. narozený v Nice, měl trestní záznam pro loupež a obchodování s drogami.

Úřady původně uvažovaly o možnosti rapidní radikalizace pachatele (jev známý původně pod kontroverzním termínem konzervativce Daniela Pipese jako "Sudden Jihad Syndrome" - KD), když několik členů rodiny a přátel vypovědělo, že nejevil známky náboženského zaujetí.

Nejnovější zjištění přicházejí spolu s oznámením vlády, že nařizuje vyšetřování selhání bezpečnostních opatření, která pachateli umožnila útok provést.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6177

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2016