Observer: Porušování mezinárodního práva povede k válce

2. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Rusové, kteří odmítají zastavit své kruté bombardování Aleppa, tvrdí, že Obamova vláda je "hysterická" a obviňuje Moskvu ze svých vlastních selhání. OSN, která už nemá slov, konstatuje, že se Sýrie stala "jatkami".

Tato krize je však daleko vážnější, než je strašlivý osud lidí v Aleppu. Nejvážnější je, že tato krize dramaticky odhalila vrozenou slabost systému OSN a rostoucí pohrdání, které státy projevují vůči mezinárodnímu právu.

Nejhůře se chová Rusko. Je opakovaně varováno, nejnověji Pan Ki-moonem, generálním tajemníkem OSN, že ruské letecké údery v Aleppu a kolem něho proti civilním cílům, nemocnicím a školám, jsou zřejmě válečnými zločiny.

Ruská anexe Krymu v roce 2014 byla jiným nehorázným porušením mezinárodního práva, takovou okupací cizího území, o níž si lidé mysleli, že to skončilo v Evropě třicátých let dvacátého století. Ruská účast na sestřelení civilního malajského letadla nad Ukrajinou před dvěma lety byla také neodpustitelným, šokujícím porušením mezinárodního práva, nemluvě o běžné slušnosti. Stále intenzivnější používání hackerských taktik v Rusku, viz nedávný hackerský útok proti americké Demokratické straně a proti onlinovým volebním systémům v USA jsou dalšími příklady toho, jak Rusko systematicky ignoruje mezinárodní právo. Rusko také nehorázně manipuluje Radou bezpečnosti OSN, navzdory své odpovědnosti trvalého člena. To riskuje fundamentální rozmělnění Charty OSN, jejíž cíl byl stanoven jako "vytvoření podmínek, za nichž lze udržovat spravedlnost a respekt vůči povinnostem vyplývajícím ze smluv a z dalších zdrojů mezinárodního práva". Avšak takovýto cynismus není omezen pouze na režim Vladimíra Putina.

Čína, další trvalý člen Rady bezpečnosti OSN, nedávno odmitla rozhodnutí trvalého arbitrážního tribunálu OSN v Haagu, který rozhodl, že budování ostrovů a širší námořní nároky Číny v Jihočínském moři nemají žádný právní základ. Čína prostě toto rozhodnutí odmítla, jednoduše proto, že se jí to nehodí. Také po nedávné protizákonné jaderné zkoušce Severní Koreje dala Čína najevo, že bude blokovat jakékoliv další sankce OSN proti Severní Koreji. Nedávné námořní cvičení v Jihočínském moři naznačuje, že Rusko a Čína se v porušování mezinárodního práva hodlají navzájem podporovat.

Sílící nedostatek respektu pro OSN a její instituje je rostoucím problémem, jak je vidět z beztrestnosti pro osoby, které útočí na mírové sbory OSN, na humanitární pracovníky a jejich organizace. USA a další státy odmítají uznat Mezinárodní trestní soudní dvůr. Je to totéž dvojí měřítko, které umožňuje Washingtonu, aby si stěžoval na porušování mezinárodního práva v Sýrii a na Ukrajině, zatímco ignoruje škodlivý precedent z roku 2003, kdy George Bush provedl invazi do Iráku bez explicitního právního svolení od OSN.

Utrpení v Aleppu je strašlivé. Avšak je nutno varovat, že dlouhodobé strukturní škody nejsou omezeny jen na Sýrii. Protizákonné jednání mocných států likviduje klíčové instituce, které byly vytvořeny r. 1945 s cílem zabránit nové světové válce. Tím, že dovolujeme systematické porušování mezinárodního práva, riskujeme ještě větší katastrofu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8883

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016